Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Važna obavijest za korisnike u kontekstu dramatične situacije u Ukrajini

U kontekstu alarmantne situacije u Ukrajini, molimo korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da nam se jave u slučaju da se sudionici mobilnosti preko vaše organizacije/ustanove trenutno nalaze u Ukrajini ili Rusiji, ili u narednim tjednima planiraju putovati u te zemlje; također molimo da kontaktirate te sudionike kako bi se istražile dostupne opcije za povratak u Hrvatsku, odnosno odgodu putovanja. Europska komisija je u međuvremenu izvijestila da se klauzula više sile može primjeniti i na aktualne mobilnosti u trećim Erasmus+ zemljama u ukrajinskom susjedstvu, gdje postoje rizici od ratne opasnosti.

Za raniji prestanak aktivnosti koje se odvijaju u Ukrajini ili Rusiji sudionici se, dakle, mogu pozvati na klauzulu više sile. Također, spomenuta opcija se odnosi i na aktualne mobilnosti u trećim Erasmus+ zemljama u ukrajinskom susjedstvu, gdje postoje rizici od ratne opasnosti. Također, sudionici koji se vraćaju iz trećih zemalja trebali bi biti u potpunosti reintegrirani u organizaciju koja ih je poslala na mobilnost, uz mogućnost da se aktivnosti nastave u virtualnom formatu, ako je takva mogućnost dogovorena s ustanovom/organizacijom domaćinom. Opravdani troškovi repatrijacije bit će prihvaćeni kao izvanredni troškovi uz koje je potrebno koristiti uobičajene zahtjeve za izvještavanje. U slučaju da izvanredni troškovi nisu opcija, organizacije koje sudjeluju u aktivnosti imaju na raspolaganju korištenje sredstava organizacijske potpore ili fleksibilno korištenje dostupnih financijskih sredstava za odgovarajuću partnersku zemlju.

Ako je potrebno, nacionalne agencije će primijeniti klauzulu o višoj sili (force majeure) za aktivnosti mobilnosti i u okviru programa Europske snage solidarnosti koje se odvijaju u Ukrajini i Rusiji. Viša sila pravni je institut opisan u Općim uvjetima Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Korisnici mogu otkazati, odgoditi ili premjestiti na drugu lokaciju aktivnosti planirane u obje te zemlje na najfleksibilniji način, neovisno o općem pravnom okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. S obzirom na iznimne okolnosti, ista načela mogu se primijeniti i na dolazne mobilnosti (sudionike iz Ukrajine ili Rusije koji se nalaze na mobilnosti u Hrvatskoj).

Odlazne mobilnosti u tijeku za sudionike iz Hrvatske koji se nalaze u Ukrajini ili Rusiji

Klauzula više sile može se primijeniti na raniji prekid aktivnosti koje se odvijaju u Ukrajini ili Rusiji. Sudionicima koji se nalaze u Ukrajini preporučuje se da se jave Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ukrajini te da prate obavijesti o razvoju situacije i repatrijaciji. Sudionici koji se nalaze u Rusiji mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji.

Preporučujemo organizacijama da svojim sudionicima koji se ranije vrate s aktivnosti u tim zemljama pruže potrebnu podršku te da s organizacijom domaćinom iz Ukrajine ili Rusije razmotrite mogućnost virtualne mobilnosti i suradnje.

Dolazne mobilnosti u tijeku za sudionike iz Ukrajine koji se nalaze u Hrvatskoj

Preporučujemo da se javite Agenciji za mobilnost i programe EU kako bi se istražile mogućnosti za produžetak boravka u Hrvatskoj u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Planirane mobilnosti u Ukrajinu

Preporučujemo izbjegavanje mobilnosti u Ukrajinu i prilagodbu aktivnosti, primjerice promjenu zemlje održavanja aktivnosti ili prenamjenu u dolazne mobilnosti (primanje sudionika iz Ukrajine).

Za visoka učilišta koja provode projekte mobilnosti između programskih i partnerskih zemalja (KA107) pripremljena je Uputa za izvanredno postupanje pri organizaciji mobilnosti s Ukrajinom i Rusijom.

Stojimo na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i podršku.