Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Više od 90 posto mladih Europljana ističe važnost borbe protiv klimatskih promjena

Čak 90 posto mladih Europljana (u dobi od 15 do 24 godine) misli da borba protiv klimatskih promjena može doprinijeti njihovom zdravlju i dobrobiti, a s njima se slaže i 87 posto svih ispitanika, pokazalo je posebno istraživanje Eurobarometra “Budućnost Europe”, objavljeno koncem siječnja 2022. koja je proglašena Europskom godinom mladih.

Istraživanje je provedeno od 16. rujna do 17. listopada 2021. u 27 država članica, kojeg su zajedno naručili Europski parlament i Europska komisija. U istraživanju je sudjelovalo više od 26.000 ispitanika, od toga 1000 iz Hrvatske.

U godini u kojoj se slave mladi posebno se ističu njihovi stavovi. Naročito oni o borbi protiv klimatskih promjena, gdje velika većina ispitanika podupire i okolišne ciljeve europskog zelenog plana. Da je važno povećati udio energije iz obnovljivih izvora u europskom gospodarstvu i postići veću energetsku učinkovitost smatra 88 % Europljana, dok 80 % njih drži važnim da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. uz promicanje rasta tržišta vozila s nultim i niskim emisijama. Konačno, gotovo polovina Europljana, njih 49% smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom koji utječe na budućnost EU-a.

Tri djevojke podignutih ruku okrenute leđima promatraju zalazak sunca
Foto: Unsplash/AMPEU

Zaštitu okoliša i klimatske promjene 32 % ispitanika ne smatra samo globalnim izazovima, nego i važnim pitanjem i izazovom za EU. Za 52% mladih u Hrvatskoj snažnije gospodarstvo, društvena pravda i radna mjesta su iznimno važne teme za budućnost Europe, odnosno 34% njih smatra nezaposlenost kao glavni izazov za EU. S tvrdnjom da projekti EU-a pružaju perspektivu za budućnost europske mladeži slaže se 56% hrvatskih ispitanika.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe u okviru koje će se donijeti zaključci i pružiti smjernice o budućnosti Europe. Vezano uz to, oko 43% građana izjavilo je da je glavna prednost uključivanja mlađe generacije u konferenciju raspravljanje o pitanjima koja su od važnosti za mlade. Kao jednu od prednosti, 35 % ispitanika ističe energiju i motivaciju mladih za reforme i promjene, a 33% njih kao prednost navodi odlučnost mladih u kontekstu rješavanja aktualnih društvenih pitanja važnih za budućnost Europe, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Općenito, 44% ispitanika ključnim pitanjima konferencije smatraju klimatske promjene i okoliš uz teme zdravlja, snažnijeg gospodarstva, socijalne pravde i radnih mjesta (40%).

Posebno istraživanje Eurobarometra dostupno je na novoj mrežnoj stranici Eurobarometra unutar koje su dostupni aktualni podaci i istraživanja.