Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Vrijeme je za povratak u školske klupe!

Danas počinje nova školska godina. Prilika je to da još jednom svima zaželimo ugodan rad i uspješno usvajanje novih znanja i vještina.

I u ovoj školskoj godini podrška na koju učitelji i nastavnici mogu računati nalazi se na Europskoj platformi za školsko obrazovanje čiji je eTwinning integrativni dio. eTwinning je aktivnost Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Platforma služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima, a informacije o eTwinningu moguće je pronaći i na mrežnoj stranici eTwinning Hrvatska.

Profesorica engleskog i njemačkog jezika u IX. gimnaziji, Arjana Blažić
Arjana Blažić; Foto: AMPEU

eTwinning je integralan i nezamjenjiv dio procesa učenja i poučavanja u srednjoj školi jer učenicima otvara vrata učionica i vodi ih u svijet u kojem se mogu sigurno i lako povezati s vršnjacima iz drugih europskih zemalja i surađivati na zajedničkim projektima. eTwinning srednjoškolcima omogućuje da razvijaju svoje interkulturalne i jezične vještine u autentičnim situacijama, a istovremeno njihovim nastavnicima pruža brojne prilike za stručni razvoj i cjeloživotno učenje.

Arjana Blažić IX. gimnazija, eTwinning ambasadorica

eTwinning pokazao se kao pouzdani saveznik za provođenje nastave na daljinu, budući da nastavnicima nudi korištenje ugrađenih web alata, razmjenu materijala, umrežavanje te održavanje videokonferencija u virtualnim učionicama. Brojni nastavnici koji su se uključili u eTwinning zajednicu ističu kako su zahvaljujući eTwinningu stekli digitalne vještine rada u online okruženju te postali fleksibilniji. Osim toga digitalne vještine prenijeli su i na svoje učenike koje su uključili eTwinning projekte pa njihovi učenici znaju kako funkcionira internet i kako raditi s mrežnim alatima. Zbog takvog angažmana, učenici su postali samostalniji, odgovorniji (poštuju rokove) i kreativniji.

Alenka Miljević
Alenka Miljević; Foto: AMPEU

Na eTwinningu ćete pronaći sve što vam je potrebno da stavite svoje učenike u središte nastavnog procesa. Vaši učenici će na eTwinningu surađivati, komunicirati i primjenjivati svoje znanje kako bi bili kreativni, rješavali probleme, a na kraju ćete skupa s njima i vašim projektnim partnerima uživati u rezultatima svoga zajedničkoga rada. Ipak, ono što nas najviše obogati i osnaži kao pojedinca, ali i kao društvo je stjecanje kontakata i prijateljstava i razvijanje osjećaja da pripadamo europskoj zajednici kao i prilika da se vidimo i uvidimo da smo isti ma gdje živjeli.

Alenka Miljević, Osnovna škola braće Radića Bračević eTwinning ambasadorica

Ovim putem vas pozivamo da posjetite i istražite mogućnosti Europske platforme za školsko obrazovanje. Postojeći eTwinning portal bit će otvoren do 15. rujna 2022., s dostupnim funkcijama eTwinning Livea, postojećim eTwinning projektima, grupama, novostima, člancima i ostalim sadržajem na 33 jezika.

Prema novom školskom kalendaru, planirani su jesenski, zimski (u dva dijela), proljetni i ljetni praznici.

Jesenski odmor za učenike počinje 31. listopada 2022. godine i traje do 1. studenoga 2022. godine, s tim da nastava počinje 2. studenoga 2022. godine;

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 27. prosinca 2022. godine i traje do 5. siječnja 2023. godine, s tim da nastava počinje 9. siječnja 2023. godine;

Drugi dio zimskog odmora za učenike počinje 20. veljače 2023. godine i završava 24. veljače 2023. godine, s tim da nastava počinje 27. veljače 2023. godine.

Proljetni odmor za učenike počinje 6. travnja 2023. godine i završava 14. travnja 2023. godine s tim da nastava počinje 17. travnja 2023. godine.

Ljetni odmor počinje 23. lipnja 2023. godine, osim za učenike koji za polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Državni praznici tijekom školske godine 2022./2023.

Svi sveti (utorak)

1. studeni 2022.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (petak)

18. studenog 2022.

Božić (nedjelja)

25. prosinca 2022.

Sveti Stjepan (ponedjeljak)

26. prosinca 2022.

Nova godina (nedjelja)

1. siječnja 2023.

Sveta tri kralja (petak)

6. siječnja 2023.

Uskrs (nedjelja)

9. travnja 2023.

Uskrsni ponedjeljak

10. travnja 2023.

Praznik rada (ponedjeljak)

1. svibnja 2023.

Dan državnosti (utorak)

30. svibnja 2023.

Tijelovo (četvrtak)

8. lipnja 2023.

Dan antifašističke borbe (četvrtak)

22. lipnja 2023.


Želimo vam dobar početak nastave i uspješnu školsku godinu!