Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Za vikend počinje Europski tjedan sporta!

Europski tjedan sporta (ETS) inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti pokrenut 2015. godine diljem Europe kao odgovor na sve veću tjelesnu neaktivnost europskih građana.

Inicijativa se svake godine održava od 23. do 30. rujna u svim zemljama Europske unije. Glavna tema ovogodišnje kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine.

Europski tjedan sporta
Ilustracija: Europska komisija

Na Europskom trgu u Zagrebu glavno događanje počinje 23. rujna od 11 sati, a trg će biti pretvoren u vanjsko vježbalište s postavljenim spravama za vježbanje. Građanima će biti dostupan i zdravstveni Kutak gdje će nutricionisti besplatno analizirati nutritivni status, a Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” građanima će pružati usluge mjerenja krvnog tlaka i analize tjelesnog sastava, dok će kineziolozi s Kineziološkog fakulteta raditi dijagnostiku i mjerenje masnog tkiva.

Europski tjedan sporta organiziran je oko središnjih tema: Obrazovanje, Radno mjesto, Otvoreni prostor, Sportski klubovi, Fitness centri i #BeActive Night. Za svako od navedenih okruženja organiziraju se brojne inicijative i aktivnosti na različitim razinama (europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini).

Ova inicijativa pokrenuta je kao odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Putem sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Podrška sportskim klubovima (koji su jedan od važnijih promotora sporta) stigla je i u obliku nove mogućnosti u Erasmus+ programu namijenjene sportskom osoblju koji sada mogu otići u inozemstvo na razmjenu posla ili treniranje drugog kluba, a sve kako bi dodatno osnažili i poboljšali svoje vještine.

Nacionalni koordinator za provođenje ove inicijative u Republici Hrvatskoj je Ministarstvo turizma i sporta.

Više informacija o projektu i mogućnosti sudjelovanja potražite na službenoj stranici #BeActive kampanje.