Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Zajednica praktičara u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju na EPALE platformi

Na elektroničkoj platformi za obrazovanje odraslih EPALE kreirana je zajednica europskih praktičara u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koja omogućuje umrežavanje, razmjenu ideja i sadržaja te informiranje o europskim politikama, a uz to doprinosi europskim inicijativama u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Ova nova funkcionalnost platforme EPALE kreirana je u svrhu ojačavanja sektora strukovnog obrazovanja i osposobljavanja diljem Europe te pruža podršku praktičarima koji pomažu u razvoju vještina mladih i odraslih osoba neophodnih za prilagodbu tržištu rada.

Kad razmišljamo o tome kako naše ekonomije možemo učiniti održivijima, konkurentnijima, pravednijima i otpornijima, često se okrećemo načinima na koje naši sustavi obrazovanja i osposobljavanja pripremaju učenike razvojem transferabilnih vještina i poduzetničkog razmišljanja. Strukovno obrazovanje i osposobljavanje ima ključnu ulogu u osiguravanju primjene i relevantnosti vještina stečenih osposobljavanjem i učenjem temeljenim na radu za izazove koje nose poslovi današnjice. To se prvenstveno očituje u kontekstu izazova nastalih izbijanjem pandemije koronavirusa te u kontekstu digitalne i zelene tranzicije, kao što je to istaknuto u Preporuci Vijeća o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za održivu konkurentnost, socijalnu pravednosti i otpornost.

Ilustracija strelica koje izgledaju kao deblo drveta i tvore "grane" na čijim su vrhovima krugovi s ilustracijama mozga, globusa, akademske kape, kalkulatora, djeteta koje trči za loptom, žarulje, laptopa, škara, zvijezde, povećala.

EPALE platforma je mjesto interakcije strukovnih nastavnika, trenera, voditelja te mentora u poduzećima na kojoj je moguće umrežavati se s kolegama, razmjenjivati dobru praksu i ideje, pristupiti obrazovnim sadržajima te pružati međusobnu podršku u pronalasku konkretnih rješenja za zajedničke probleme. Europska komisija koristit će taj prostor za dijeljenje informacija i inicijativa te pristupa zanimljivim sadržajima koje će kreirati stručnjaci u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, aktualnostima koje se odnose na razvoj politika te relevantnim webinarima.

Teme će uključivati razvoj novih politika u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, zelene vještine, učenje na daljinu i sl.

Zainteresirani ste?

Ako već niste, registrirajte se na platformu EPALE i zatražite pristup Zajednici europskih praktičara u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja!