Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Aktualne novosti iz Europskog parlamenta

Euorpski parlament u svibnju provodi različite aktivnosti, od obilježavanja Dana Europe i 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji do dodjele bespovratnih sredstava za komunikacijske aktivnosti.

Sedam podignutih zastava Europske unije ispred zgrade
Unsplash

DAN EUROPE 2023. – OBILJEŽIMO GA ZAJEDNO

Približavamo se Danu Europe kojeg ćemo 9. svibnja obilježiti na Europskom trgu u Zagrebu. Uz obilježvanje u Zagrebu, Europski parlament organizira događanja i u Bruxellesu te Strasbourgu. Više informacija možete pronaći na poveznici. Ako se i vi želite uključiti u komunikaciju Dana Europe na društvenim mrežama, slobodno preuzmite dostupne materijale.

NAJAVA KONFERENCIJE – EU I MLADI: 10 GODINA KASNIJE

U ponedjeljak, 22. svibnja u 10 sati, Europski parlament organizira u Kući Europe konferenciju povodom obilježavanja 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji – na temu mladih. U dva panela razgovarat će se s donositeljima odluka, organizacijama mladih i akademskom zajednicom o svemu onome što je obilježilo proteklih 10 godina iz perspektive mladih. Što je postignuto, što je bilo dobro, a što je moglo bolje – rezervirajte datum, a poziv s više detalja stiže uskoro.

PRIPRAVNIŠTVO U EUROPSKOM PARLAMENTU – POSTANITE DIO TIMA

Otvoren je poziv za novi ciklus stažiranja u uredu Europskog parlamenta u Zagrebu ili u nekim drugim službama Europskog parlamenta. Poziv je otvoren do 31. svibnja, a sama pripravnička praksa odvijat će se od 1. listopada 2023. do 29. veljače 2024. godine.

Kandidatkinje i kandidati pronaći će širok raspon mogućih pripravničkih radnih mjesta na koja se mogu prijaviti na stranici za prijavu na pripravništvo, uključujući službe za rad s civilnim društvom, mladima ili sektorom kulture u Bruxellesu. Schuman pripravništvo izvrsna je prilika za stjecanje praktičnog iskustva u radu s institucijama EU-a i Europskog parlamenta.

REGISTRIRAJTE SVOJE ORGANIZACIJA NA PLATFORMI ZAJEDNOZA.EU

Do europskih izbora dijeli nas nešto više od godinu dana, a središnje mjesto okupljanja i dalje je platforma zajednoza.eu. Europski parlament poziva vas da registrirate sebe i svoje organizacije kako bi na raspolaganju imali sve dostupne servise i resurse koje će biti objavljeni na platformi u narednih godinu dana – pa i nakon. Registrirati se možete putem obrasca, a upute se nalaze poveznici.

OTVOREN JE POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA – EUROPSKI IZBORI 2024.

Europski parlament objavio je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za komunikacijske aktivnosti ususret europskim izborima 2024. godine. Financirani projekti za cilj trebaju imati podizanje javne svijesti o ulozi Europskog parlamenta u našim životima, promicanju demokracije i povećanje sudjelovanja građana u društvenim i političkim procesima.

Ovaj poziv za dostavu prijedloga predviđa dva kruga prijava, sa sljedećim rokovima:

  • 16. svibnja 2023. (prvi krug)
  • 29. rujna 2023. (drugi krug)

Više informacija o pozivu možete pronaći na mrežnoj stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalu Europskog parlamenta.

Skupina mladih ljudi sjedi zajedno
Europski parlament, Ured u Hrvatskoj