Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

CEEPUS međunarodna ljetna škola „Pametna poljoprivreda i okoliš“

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilišta Josipa Juraj Strossmayera u Osijeku već četvrtu godinu za redom organizirao je međunarodnu ljetnu školu u trajanju od 3. do 7. srpnja 2023. godine, ovaj puta s nešto drukčijom tematikom i nazivom: Pametna poljoprivreda i okoliš ("Smart Agriculture and Environment").

Grupa ljudi stoji ispred projekcijskog platna u dvorani

Međunarodna ljetna škola organizirana je putem programa mobilnosti CEEPUS i mreže Agriculture and Environment in the 21st Century - @groen, a Fakultet je imao priliku ugostiti 13 nastavnika, doktoranada i studenata iz šest partnerskih sveučilišta i pet zemalja: Sveučilišta u Mostaru iz Bosne i Hercegovine, Sveučilišta Crne Gore iz Podgorice, Sveučilišta u Segedinu iz Mađarske, Sveučilišta svetih Ćirila i Metoda u Skoplju iz Sjeverne Makedonije i Sveučilišta u Novom Sadu iz Srbije.

Tijekom pet dana, studenti i nastavnici imali su priliku upoznati se s radom Fakulteta i Sveučilišta, predstaviti svoja sveučilišta i svoje djelatnosti, sudjelovati na predavanjima i radionicama vezanim uz digitalnu poljoprivredu te sudjelovati u tematskom pub kvizu.

Nakon pozdravnih riječi prodekanice za međunarodnu suradnju i studija na engleskom jeziku prof. dr. sc. Ivane Majić, prvo predavanje o Sveučilištu Josipa Juraj Strossmayera u Osijeku te Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek otvorio je dr. sc. Daniel Haman, institucionalni CEEPUS koordinator. Po završetku izlaganja, dr. sc. Haman nastavio je izlaganje o CEEPUS programu na Fakultetu, budući da je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek najuspješnija sastavnica u CEEPUS programu u Hrvatskoj s preko 200 ostvarenih odlaznih i dolaznih mobilnosti u posljednjih 5 akademskih godina.

Profesori, asistenti i studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, izv. prof. dr. sc. Ivan Plaščak, prof. dr. sc. Ivona Djurkin Kušec, Denis Deže, mag. prot. nat. et amb., dr. sc. Dorijan Radočaj te Lucija Magdić, bacc. ing. agr., tijekom idućih nekoliko dana govorili su o pametnoj poljoprivredni i njezinoj primjeni u poljoprivrednoj praksi. Osim predavanja i radionica, sudionici škole imali su priliku i posjetiti Park prirode Kopački rit te se upoznati s projektima očuvanja i zaštite prirode u samom Parku. Osim toga, sudionici su se upoznali i djelatnostima tvrtke Belje plus d.o.o. te posjetili vinograde, vinariju i vinski podrum, gdje su imali prilike staviti se u kratkoročnu ulogu sommeliera baranjskih vina.

Galerija