Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

CEEPUS tjedan u Varšavi: potpisan novi sporazum, obilježeno 30 godina rada te dodijeljene nagrade najuspješnijim mrežama

U Varšavi je 20. rujna 2023. potpisan CEEPUS IV, novi CEEPUS sporazum koji će stupiti na snagu 2025. na sedam godina. Na velikoj je svečanosti obilježeno i 30 godina provedbe CEEPUS-a te su uručene i Nagrade ministara najuspješnijim mrežama među kojima je i mreža VetNEST u koordinaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i profesora Zorana Vrbanca.

Grupa ljudi pozira ispred zastava europskih zemalja za zajedničku fotografiju.
Foto: NAWA - The Polish National Agency for Academic Exchange

CEEPUS - srednjoeuropski program akademske mobilnosti studenata i nastavnika pokrenut je 1993. godine kada je potpisan prvi ugovor o programu CEEPUS u Budimpešti. Republika Hrvatska dio je CEEPUS-a od 1995. i od tada je potpisano nekoliko ugovora, a posljednji koji je i sada aktualan je CEEPUS III, na snazi od 2011. kada je potpisan na razdoblje od sedam godina uz još toliko godina produljenja. Zajednički odbor ministara država potpisnica CEEPUS-a donio je na sastanku održanom 2019. godine u Zagrebu odluku o nastavku suradnje u sklopu programa CEEPUS nakon 2025. godine.

Do danas je putem CEEPUS-a ostvareno više od 82 000 mobilnosti studenata svih razina i nastavnog osoblja.

Svečanost potpisivanja novog sporazuma CEEPUS IV održana je u Varšavi 20. rujna. Sporazum je, uime Republike Hrvatske, potpisao državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, a svečanosti je prisustvovala i načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja mr. sc. Loredana Maravić te predstavnice Nacionalnog ureda za CEEPUS RH iz Agencije za mobilnost i programe EU.

Muškarac sjedi za stolom i potpisuje ugovor, drugi muškarac stoji malo dalje od stola. Iza njih nalaze se zastave europskih država.
Foto: NAWA - The Polish National Agency for Academic Exchange

U Ugovoru CEEPUS IV zadržana je struktura programa, oblici suradnje (suradnja u sklopu CEEPUS mreža), sudionici i model financiranja aktivnosti. Dopunjen je novim aktivnostima: sudjelovanje nenastavnog osoblja, virtualna mobilnost, države sudionice mogu pod određenim uvjetima odlučiti o sudjelovanju kandidata iz država koje nisu sudionice Ugovora (npr. Ukrajina) te je uvrštena obveza ispunjavanja ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda i predanost ciljevima bolonjskog procesa.

Od početka stupanja na snagu Ugovora CEEPUS III (2011.) do danas ostvareno je oko 3 950 odlaznih mobilnosti hrvatskih studenata i nastavnika na strana visoka učilišta, dok je dolaznu mobilnost na hrvatskim visokim učilištima ostvarilo više od 3 830 stranih studenata i nastavnika. Više od dvije trećine navedenih dolaznih i odlaznih mobilnosti ostvareno je unutar tematskih CEEPUS mreža i kroz te mobilnosti hrvatska visoka učilišta razvijala su često dugogodišnju suradnju sa stranim partnerima. Broj krajnjih korisnika CEEPUS mreža kao i hrvatskih visokih učilišta u stalnom je porastu od početka stupanja na snagu Ugovora CEEPUS III. Zbog svoje jednostavnosti, CEEPUS posjeduje potencijal da se u kratkom roku i znatnoj mjeri prilagodi specifičnim potrebama (npr. pandemija, rat u Ukrajini).

Trojica muškaraca stoje na pozornici, dvojica drže nagrade u rukama. Žena s lijeve strane stoji, priča i u rukama drži papire.
Foto: NAWA - The Polish National Agency for Academic Exchange

Na velikoj svečanosti prilikom potpisivanja novog sporazuma i obilježavanja 30 godina rada programa uručene su i nagrade najuspješnijim mrežama za godine 2021., 2022. i 2023.

Mreža nagrađena za 2022. godinu je VetNEST (Veterinary Network for Student and Staff Transfer) – Extended čiji je glavni koordinator profesor Zoran Vrbanac s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mrežu VetNEST čini 12 visokih učilišta iz 12 različitih CEEPUS zemalja, a osnovana je još 1993. Mreža VetNEST visoki standard održava članstvom svojih ustanova partnera u EAEVE (European Association of Establishments for Veterinary Education) te sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima.

Ostale nagrađene mreže su Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics thinking (University of Novi Sad, Faculty of Technical Sciences, PhD Marinko Maslaric, za 2023. godinu) te Biology, Biotechnology and Food Science (Slovak University of Agriculture, Nitra, Faculty of Horticulture and Landscape Engineering, Prof. Ing. PhD. Miroslava Kacániováza 2021. godinu).

Hrvatska visoka učilišta aktivno sudjeluju u sve tri nagrađene mreže.

Za akademsku godinu 2023./2024. na nivou programa osigurano je 7 473 mjeseca mobilnosti u 129 CEEPUS mreža. Republika Hrvatska u CEEPUS programu sudjeluje s 500 mjeseci dolaznih mobilnosti, a u akademskoj godini 2022./2023. realizirano je 513 dolaznih mobilnosti.

CEEPUS program izrazito uspješno djeluje u Hrvatskoj te potiče suradnju i njegovanje uspostavljenih kontakata i partnerstava među pripadnicima akademske zajednice, a usmjeren je i na podizanje kvalitete obrazovanja i vještina svih sudionika.

Galerija