Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Dubrovnik EXPO 23 očekuje više od 3500 maturanata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore

Nakon što se u protekle dvije godine etablirao kao važan izvor informacija o obrazovanju i profesionalnom razvoju mladih iz Hrvatske i susjednih zemalja, treći po redu Dubrovnik EXPO održava se 26. i 27. listopada u Studentskom domu Dubrovnik. Agencija za mobilnost i programe EU bit će prisutna i na ovogodišnjem izdanju pružajući mladima uvid u prilike i mogućnosti koje im nude programi Europske unije u području obrazovanja i karijernog razvoja.

Mladići stoje kod štanda AMPEU-a na Expo sajmu dok im dvije djevojke objašnjavaju o programima EU.

Dubrovnik EXPO 23, treći po redu, postao je nezaobilazan događaj za mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, pružajući im priliku da istraže mogućnosti daljnjeg obrazovanja i profesionalnog razvoja. Ovogodišnje izdanje privući će preko 3500 maturanata, predstavnike 60 srednjih škola, 22 obrazovne institucije, 20 regionalnih centara kompetentnosti te više od 30 tvrtki. Sudjelovanje je besplatno za sve učenike završnih razreda, a Centar za karijere mladih Dubrovnik osigurava besplatan autobusni prijevoz tijekom manifestacije.

Manifestacija ne nudi samo obilje informacija, već i povlastice poput povoljnih cijena u gastro zoni za sudionike, dok Expo narukvica istovremeno predstavlja ulaznicu u muzeje, gradske zidine te kartu za javni gradski prijevoz. Ove godine, Dubrovnik EXPO 23 prilagođava se globalnim trendovima, istovremeno održavajući i virtualni format putem platforme "VirtuEXPO Dubrovnik". Virtualni izlagački prostori omogućuju tvrtkama i obrazovnim institucijama predstavljanje ključnih informacija mladima, dodatno proširujući doseg događaja.

Panel program donosi aktualne teme, poput, "Umjetna inteligencija - prednosti i izazovi", "Ekologija kao Business model", "Starenje stanovništva i potreba za medicinskim osobljem" te "Budućnost radne snage u turizmu i ugostiteljstvu". Najavljeni su relevantni govornici iz područja gospodarstva i obrazovanja, a posebno se ističe panel "Europska godina vještina" na kojem će sudjelovati potpredsjednica Europskog parlamenta, Dubravka Šuica.

S obzirom na važnost događaja, sudjelovanje je besplatno za učenike završnih razreda, a organizator, Centar za karijere mladih Dubrovnik sufinancira autobusni prijevoz. Osim toga, Expo narukvica pruža niz pogodnosti, a virtualna dimenzija događaja putem "VirtuEXPO Dubrovnik" čini ga dostupnim mladima iz cijele regije. Predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik, Marko Žmirak, ističe kako je između ostalog cilj ovog dvodnevnog događanja olakšati mladima donošenje odluke o izboru fakulteta ili daljnje edukacije, naglašavajući da je obrazovanje ključni resurs za budućnost. Partneri događaja su Agencija za mobilnost i programe EU, Predstavništvo Europske komisije, Ured Europskog parlamenta, , Ministarstvo vanjskih poslova RH, Grad Dubrovnik te druge ustanove.

Galerija