Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus+ i ESS projekti hrvatskih korisnika u zbirkama primjera dobre prakse

Hrvatski sudionici aktivno su sudjelovali u projektima koji su prepoznati kao primjeri dobre prakse u području digitalne transformacije, zaštite okoliša i solidarnosti unutar programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti (ESS).

Animirani prikaz timskog rada četvero ljudi
by katemangostar on Freepik

Digitalna transformacija

Hrvatski sudionici aktivno su sudjelovali u projektima koji su prepoznati kao primjeri dobre prakse u području digitalne transformacije, jednom od četiri prioriteta programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. SALTO Digital je podijelio resurse o 10 primjera dobre prakse o digitalnoj transformaciji, kako bi potaknuo buduće prijavitelje na projekte koji promiču odgovorno i inovativno korištenje tehnologije u području obrazovanja i osposobljavanja te mladih. Među odabranim primjerima su dva projekta u kojima su sudjelovali i hrvatski korisnici.

Erasmus+ projekt eEarlycare-T, kojeg vodi koordinator iz Španjolske, uključuje partnere iz Hrvatske (Sveučilište u Rijeci) i Italije, te se fokusira na digitalnu transformaciju u području ranog predškolskog odgoja. Projekt koristi inovativne metode poučavanja temeljene na različitim tehnološkim resursima kako bi obnovio obuku praktičara i stručnjaka u području skrbi za djecu do šest godina. Ovaj projekt nosi etiketu "primjera dobre prakse" zbog sveobuhvatnog pristupa upotrebi tehnologije kao alata za obrazovni proces, koji se može primijeniti u različitim kontekstima i ima potencijal za proširenje i skaliranje.

Erasmus+ projekt Digital Bridges kojeg vodi koordinator iz Srbije (OŠ „Ivo Andrić“, Beograd), u suradnji s partnerima iz Hrvatske (OŠ Ive Andrića, Zagreb), Sjeverne Makedonije i Slovenije te je pomogao unaprjeđenju digitalnih kompetencija školskog osoblja i učenika. Kroz projekt su razmijenjeni primjeri uspješne primjene moderne tehnologije za jačanje digitalnih kompetencija nastavnika, što je pridonijelo poboljšanju kompetencija svih učenika putem razmjene iskustava. Ovaj projekt također je osvojio prvu nagradu SALTO Awards 2022 u kategoriji "digitalna transformacija", jer je pristupio izazovu na inovativan i participativan način, uključujući učenike u planiranje i provedbu aktivnosti.

Solidarnost s Ukrajinom i zaštita okoliša

Europska komisija objavila je publikaciju "Building hope: Europe's solidarity with Ukraine", koja predstavlja 15 projekata programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Među tim projektima ističe se inicijativa Udruge Sunce iz Hrvatske, koja je kroz projekt "Solidarity for Green Dalmatia" angažirala tri volonterke, uključujući Olenu iz Ukrajine, u pakiranju humanitarne pomoći te sudjelovanju u edukativnim aktivnostima i zelenim događanjima. Ovaj projekt nije samo podigao svijest o zaštiti okoliša, već je volonterima pružio priliku za osobni i profesionalni razvoj. Dodatno, ovaj projekt je uvršten u zbirku od 12 zelenih projekata SALTO resursnog centra za zelenu tranziciju i održivi razvoj za razdoblje 2014.-2020., koja ilustrira predanost programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti u podršci zelenoj tranziciji diljem Europe.

Za više inspiracije, istražite primjere dobre prakse na Erasmus+ diseminacijskoj platformi i Bazi projekata Europskih snaga solidarnosti.