Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus slavi 35. rođendan!

Erasmus+ vodeći je program Europske unije koji je u proteklih 35 godina promijenio živote više od 10 milijuna ljudi.

Ilustacija na temu 35 godina programa Erasmus+
Ilustracija: Europska komisija

Nastao je u osamdesetima prošlog stoljeća, godinama koje mnogima bude pozitivna sjećanja na mladost, ljubav, sreću i radost. Erasmus+, čiji počeci sežu upravo davnih 80-ih, slaveći 35. godišnjicu prenosi tu sreću i radost novim generacijama, a osobito mladima obilježavajući tako Europsku godinu mladih. Kroz svoje dugogodišnje postojanje Erasmus+ promijenio je živote više od 10 milijuna ljudi pruživši im nove prilike za rast i razvoj, ali i stjecanje vrijednih i nezaboravnih uspomena čime smo izuzetno ponosni.

Kovanica eura u čast programa Erasmus+
Pobjednički dizajn novčića od 2 eura Joaquina Jimeneza za proslavu 35 godina programa Erasmus+ Europska komisija

Kada je Erasmus pokrenut 1987. godine uključivao je svega 11 zemalja, te je tada bio namijenjen samo studentima i profesorima u visokom obrazovanju. Zahvaljujući neprestanom trudu i radu, danas program Erasmus+ uključuje 27 članica Europske unije te šest zemalja usko povezanih s ovim programom u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Ono što Erasmus+ čini posebnim i zbog čega interes za sudjelovanjem u njegovim aktivnostima svake godine raste jest činjenica da je Erasmus+ otvoren svim ljudima, neovisno o njihovom podrijetlu i sposobnostima. Erasmus+ prisutne različitosti ne vidi kao prepreke već prilike i mogućnosti koje stvaraju novi početak. Inspiriran pozitivnim iskustvima korisnika, Erasmus+ u novom sedmogodišnjem razdoblju od 2021. do 2027. godine predstavlja početak jednog potpuno novog programa čiji je cilj stvoriti uključiviju, održiviju, digitalno pismeniju i aktivniju europsku generaciju te tako dodatno pridonijeti stvaranju istinskog europskog identiteta.

Proslavite i vi s nama Erasmusov 35. rođendan i postanite dio Erasmus+ priče jer ćete bez obzira na vlastite početke ići dalje nego što ste mislili!

Informacije kako se uključiti potražite na stranici posvećenoj obilježavanju 35 godina Erasmusa.

Što korisnici kažu o programu Erasmus+?