Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus+ stručna praksa povezala je učenike Srednje škole Prelog i buduće poslodavce

Srednja škola Prelog obrazuje kadrove tehničko-industrijskog smjera u području ugostiteljstva i turizma, ekonomije i prehrane. Njihovi učenici i nastavnici vrlo su aktivni u programu Erasmus+ zahvaljujući kojemu odlaze na stručne prakse u inozemstvo gdje usvajaju nove vještine i znanja. Upravo su Erasmus+ stručne prakse potaknule jačanje suradnje s brojnim domaćim i stranim poslodavcima. Na taj način su poslodavci dobili pristup kvalitetnim radnicima, a učenici priliku pronaći svoje prvo zaposlenje.

Skupina učenika kuharskog smjera pozira iza stola s pripremljenom hranom
Zajednička kuharska radionica učenika iz Francuske i Hrvatske; Izvor: Srednja škola Prelog

Za njih je Europska godina vještina koju ove godine obilježavamo diljem Europe idealna prilika za pokazati svoja znanja i vještine, posebno gastronomske, jer su recepte i kulinarsko-slastičarska umijeća razmjenjivali s vrhunskim chefovima iz Francuske, Italije, Njemačke i Slovenije. Međimurska kuhinja time je dobila svoj međunarodni štih. Ili kako bi rekli u kulinarskim emisijama, svoju fusion inačicu.

Sve je počelo s Erasmus+ mobilnostima

Srednja škola Prelog svoju je Erasmus+ avanturu započela kao partner projekta The Mobility Bridge još uvijek ne razumjevši u potpunosti što se sve krije iza pojma Erasmus+. Po završetku mobilnosti odmah im je bilo jasno koliko prednosti donosi provođenje Erasmus+ projekata, i za učenike i za školu. Ubrzo su zato samostalno prijavili prvi projekt, Go4eXperience, o čijoj nam uspješnosti svjedoči peto izdanje projekta.

Od prvog izdanja projekta Go4eXperience, Srednja škola Prelog ne sudjeluje samo u odlaznim mobilnostima nego i dolaznim, kao ustanova primateljica. Premda ističu visoki stupanj zahtjevnosti dolaznih mobilnosti, navode da je to suradnja što donosi najviše koristi. Tako svake godine u suradnji sa školom iz Francuske obilježavaju Dane frankofonije na kojima se održavaju francusko-međimurske radionice kuhanja i miješanja koktela radi poticanja učenja francuskog jezika u školi.

Svaka dolazna mobilnost sa sobom nosi nova iskustva, znanja i vještine koje se prenose drugim učenicima i nastavnicima, a samim time obogaćuju cijelu školu.

Kristina Jančec Erasmus+ koordinatorica i profesorica njemačkog jezika u SŠ Prelog
Dvije kuharice i tri kuhara poziraju ispred Erasmus+ plakata
Radionica nastavnika s partnerima francuske škole; Izvor: Srednja škola Prelog

Erasmus akreditacija daje novu kvalitetu mobilnostima

Naša sugovornica ističe kako im međunarodne razmjene uvelike olakšala Erasmus akreditacija koja je školi omogućila stalni izvor financiranja za nove mobilnosti. Zahvaljujući toj pogodnosti škola ima slobodu i fleksibilnost testiranja novih vrsta aktivnosti i jačanja međunarodne suradnje s novim partnerima. Sve zajedno će unaprijediti kvalitetu poučavanja i učenja u školi.

Selfie učenika i mentorice
Učenici Srednje škole Prelog u Italiji s mentoricom; Izvor: Srednja Škola Prelog

Dvostruka dobrobit Erasmus+ stručne prakse: za učenike i poslodavce

Erasmus+ koordinatorica i profesorica njemačkog jezika Kristina Jančec ističe kako su stranim učenicima uspjeli u Međimurju pronaći poslodavce za zanimanja koja Srednja škola Prelog ne poučava, a to su, primjerice, tvrtke za tisak i grafički dizajn, frizerski saloni i slično. „Od ove godine započeta je i suradnja s Konzumom, gdje trenutno učenica iz Belgije obavlja praksu“, dodaje.
Erasmus+ stručne prakse, osim što učenicima osiguravaju stjecanje novih znanja i vještina, pomažu im i u otkrivanju okružja i vrste objekta u kojem žele raditi. Uz to, razvijaju mrežu poznanstva u svojoj struci upoznavajući nove kolege radeći u restoranima diljem Europske unije.

Stručna praksa Erasmus+ odlična je prilika da na drugačiji način predstavimo našu kompaniju te učenicima približimo praktični dio rada u prodavaonici i logistici. Ujedno je to izvrsna prilika i za kulturološko dijeljenje znanja i iskustva te pridonosi razumijevanju potrebnih kompetencija i vještina za posao u ovim područjima. Polaznici se upoznaju s novim trendovima, alatima i uslugama te razvijaju komunikaciju izvan školske sredine, a povezivanje obrazovanja i potreba tržišta rada provjereno je dobar put u pronalasku i zadržavanju radne snage.

KONZUM

Važno je istaknuti i kako Erasmus+ stručna praksa pomaže i poslodavcima u pronalaženju kvalitetne radne snage. Omogućuje im da utječu na kvalitetu naobrazbe budućih učenika sudjelujući tako u procesu obrazovanja. U konačnici njihovim obučavanjem pomažu sebi stvarajući vrijedne i sposobne potencijalne zaposlenike. O povratku i zaposlenju na mjesto obavljanja prakse svjedoči nam nekoliko primjera Srednje škole Prelog. Potaknuti pozitivnim iskustvom te stečenim znanjem i vještinama, jedna se učenica zaposlila u Sloveniji gdje danas mentorira druge učenike Srednje škole Prelog koji dolaze na mobilnost.

Ravnatelj Srednje škole Prelog s direktoricom i učenicima na dugoročnoj praksi kod najstarijeg partnera Terme Vivat
Ravnatelj Srednje škole Prelog s direktoricom i učenicima na dugoročnoj praksi kod najstarijeg partnera Terme Vivat; Izvor: Srednja Škola Prelog

Poslodavci koji imaju iskustva s programom Erasmus+ mogu očekivati visoki stupanj samostalnosti učenika, budući da im odlazak na novo radno mjesto nije prvi dodir s nepoznatim okružjem. Upravo je Erasmus+ učinio da poslodavci postanu dio šire slike obrazovanja te da aktivno sudjeluju u procesu, uočavaju kulturološke razlike, ali i razlike u obrazovanju.

Kristina Jančec Erasmus+ koordinatorica i profesorica njemačkog jezika u SŠ Prelog

S obzirom na to da se u Srednjoj školi Prelog učenici školuju za zanimanja turističko-hotelijerskog i ekonomskog smjera , škola većinom surađuje s ugostiteljskim objektima poput restorana i hotela, turističkim zajednicama i agencijama te različitim manjim poduzećima. Kao primjer dobre suradnje s poslodavcima navode svog najstarijeg partnera - Terme Vivat u Sloveniji. Riječ je o termalnom kompleksu s četiri zvjezdice gdje učenike redovito šalju na dugoročne prakse nakon koje su osposobljeni i spremi za rad u hotelima s polupansionskom ponudom.