Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Eurodesk pravodobnim informacijama pozitivno usmjerava mlade da iskoriste EU programe

Peti, a ujedno i posljednji nastavak serijala o Eurodeskovim multiplikatorima prilika je da vam predstavimo rad udruga CINAZ, Mladi u Europskoj uniji i Info zona.

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ osnovana je u Zadru 2003. godine, udruga mladih "Mladi u Europskoj uniji" 2008. godine u Šibeniku, a 2006. godine nastala je neformalna koalicija udruga Info zona, koja je kao udruga registrirana 2008. godine. Sve su nastale s ciljem stvaranja mjesta za okupljanje i aktivnosti mladih, a vremenom su postale jedan od važnijih izvora korisnih informacija i savjeta te akteri koji predano rade na poboljšanju kvalitete života mladih osoba u svojim lokalnim zajednicama. Pričali smo s Moranom Rogić iz udruge Cinaz, Matejom Matićem iz udruge Mladi u Europskoj uniji i s Ivanom Bartulović iz Info zone.

Rad u Eurodesku je kreativan i koristan

Da im uloga Eurodeskovog koordinatora donosi dozu motivacije i kreativne slobode u svakodnevni posao, rado su s nama podijelili, a posebno su pohvalili sustav rada Eurodeskove mreže koja ih podržava i motivira za još veći trud i angažman kad je u pitanju rad s mladima. „Dobra je komunikacija, osjećam da se naš rad uvažava“, kaže nam Morana iz udruge Cinaz i dodaje kako je poseban plus što kroz posao ima priliku razviti svoje kreativne ideje i izbjeći neke ustaljene protokole. Ivana Bartulović iz Info zone potvrđuje kako je posao Eurodesk koordinatorice veoma kreativan, a uz to „pruža priliku da mladima s našeg područja približimo priče mladih iz drugih dijelova Hrvatske i Europe“, što je glavna misao i našeg trećeg sugovornika, Mateja Matića iz udruge Mladi u EU koji je na vlastitom iskustvu osjetio koliko samo jedna prava informacija može usmjeriti život mlade osobe: „To je razlog zbog kojeg volim posao koordinatora! Na poziciji sam koja mi omogućuje da pravom informacijom i savjetom predstavim mladim osobama mogućnosti zahvaljujući kojima će se lakše profesionalno i osobno ostvariti. Kao što je bio slučaj sa mnom.“

Da prava informacija može imati pozitivan utjecaj na život mlade osobe kada su u pitanju mogućnosti u okviru programa Europske unije složili smo se na samom početku razgovora sa sudionicima. A koliko ta prava informacija dopire do mladih osoba i koliko oni zaista iskorištavaju mogućnosti koje im se pružaju ovisi o više čimbenika. Naši sugovornici primjećuju kako se interes za mogućnosti kod mladih povećao i nastavljati rasti.

„U zadnje vrijeme se povećava broj mladih koji koriste mogućnosti međunarodne mobilnosti, ali taj broj se može još povećati“ kaže nam Ivana i dodaje kako se najviše mladih odlučuje za studentske razmjene i volontiranje u sklopu programa Europske snage solidarnosti. U šibenskom području se također osjeti utjecaj kontinuiranog rada s mladima: „tek se u posljednje dvije do tri godine vidi se veća zainteresiranost mladih za sudjelovanjem na projektima mobilnosti“ potvrdio je Matej, a velika pomoć bili su im i strani volonteri i sudionici projekata koji su svojim primjerom lokalnim mladima predstavili vrijednosti projekata mobilnosti.

U udruzi Mladi u EU svjesni su i važnosti uključivanja, jednog od glavnih prioriteta nove generacije programa Erasmus+ te su se kao organizacija odlučili više posvetiti ruralnom području Šibensko-kninske županije, s ciljem da „mladi iz unutrašnjosti županije imaju jednake prilike za sudjelovanje“.

Međunarodne mobilnosti zaposlenicima udruga i organizacija koje rade s mladima donose neprocjenjivo iskustvo

„Dobrobiti programa međunarodne mobilnosti osjete se kroz mogućnost mobilnosti osoba koje rade s mladima, takozvanih youth workera“, podijelila je s nama Ivana i pojasnila da mogućnost odlaska na međunarodni trening donosi upoznavanje s kolegama iz drugih zemalja, razmjenu iskustava i razvijanje vještina koje pomažu u svakodnevnom radu.

Mladi udruge CINAZ
„Projekti i edukacije u području međunarodne mobilnosti su za mene jedno neprocjenjivo iskustvo koje mi je omogućilo da upoznam mlade i stručnjake iz različitih zemalja, njihova iskustva rada s mladima, druge kulture, dobijem ideje za projekte, prakticiram engleski jezik, naučim nove alate i metode u radu s mladima i nadogradim svoje profesionalno iskustvo.“ Morana Rogić, CINAZ Udruga CINAZ

U radu udruga i organizacija za mlade, u ovom slučaju naših multiplikatora, veliku ulogu imaju mladi koji su i sami iskusili dobrobiti programa mobilnosti i vratili se u svoje lokalne zajednice puni pozitivnih dojmova. Mlade osobe ponekad svoje iskustvo žele podijeliti s vršnjacima što je najbolja moguća promotivna aktivnosti, pa takvim mladim osobama uvijek vrlo rado pružaju podršku.

Udruzi Mladi u EU je najveći doprinos informiranju mladih osoba i jačanju kapaciteta organizacije dao program Europske snage solidarnosti: „Zahvaljujući volonterima i stažistima iz inozemstva koji su u našoj organizaciji tijekom cijele godine došlo je do veće internacionalizacije samog rada u udruzi, a neki od naših bivših stranih volontera danas su naši zaposlenici“, kaže Matej i dodaje kako je njihov posao postao dinamičniji, zanimljiviji dok je mladima van organizacije sudjelovanje na aktivnostima postao atraktivniji.

Matej Matić daje izjavu za medije
„Postali smo interesantni i mladima iz Hrvatske za rad ili stažiranje obzirom da smo jedini u gradu Šibeniku, a vjerojatno i županiji koji omogućuju rad u internacionalnom okruženju.“ Matej Matić, Mladi u Europskoj uniji Udruga Mladi u EU
Štand Info zone
„Eurodesk je mreža multiplikatora koji se trude mladima približiti sve informacije, a u svom radu ne pruža podršku samo mladima - biti dio Eurodesk mreže znači biti dio zajednice koja je veoma dobro povezana i spremna pomoći kako bi naš rad tekao što kvalitetnije može.“ – Ivana Bartulović, Info zona Info zona

U ovom smo članku spomenuli temu uključivanjavanja, na kratko smo se dotaknuli teme digitalizacije u dijelu razgovora o posljedicama pandemije na mlade i rad s mladima u kojem smo zaključili da je jedina dobrobit koju nam je donijela pandemija to što su mladi, kao i osobe koje s njima rade, postali vještiji u korištenju digitalnih alata u vrlo kratkom roku. A kako ne bismo zanemarili i treći glavni prioritet nove generacije programa Erasmus+, upitali smo naše sugovornike jesu li u svoje aktivnosti uključili principe zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.
Iz CINAZ-a su se poslužili Agencijinim letkom „Može li to zelenije? – Savjeti za zeleno poslovanje“ koji su dijelili posjetiteljima prilikom javnih informativnih prezentacija, Info zona je u sklopu programa Kluba Zona održala radionice permakulture, reciklaže odjeće i papira te informativno-edukativnu radionicu o zaštiti okoliša, a iz udruge Mladi u EU se više fokusiraju na „zelene projekte, provode radionice o recikliranju i akcije čišćenja javnih površina.

Radionica reciklaže tkanina, Klub zona
Radionica reciklaže tkanina, Klub zona Klub zona, Info zona

Ključ izvrsnih aktivnosti je u suradnji s mladima i drugim udrugama koje rade s mladima

Za kraj, Morana udrugama poručuje da sredstva za financiranje traže iz što više različitih izvora, nauče pisati projektne prijave i da se što više povežu s drugim udrugama u lokalnoj zajednici koje se bave radom s mladima i uspostave oblike suradnje, a mladima da svoje iskustvo obogate mogućnostima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti što će im koristiti u osobnom razvoju i u području profesionalne karijere i zaposlenja. U trenucima kad je teško pronaći inspiraciju za sljedeću aktivnost ili projekt, Ivana savjetuje da je dobro „okrenuti se mladima i pitati ih što žele i što im treba, jer se na taj način može doći do zanimljivih ideja“ i dodaje kako se uvijek može tražiti inspiracija u radu drugih udruga, pitati iz za savjet i suradnju.

Pozivamo te da pogledaš kartu Eurodesk mogućnosti i Eurodesk multiplikatora i pronađeš svoju priliku, a našim našim sugovornicima zahvaljujemo na suradnji i što su nam dopustili uvid u njihov svakodnevni rad s mladima i za mlade!

Upoznajte i druge Eurodeskove multiplikatore:

Eurodesk multiplikatori: Osluškujemo što mladi žele i motiviramo ih da poduzmu odlučujući korak

Eurodesk multiplikatori brinu o mladima iz ruralnih sredina

Eurodeskovi multiplikatori - saveznici mladih osoba

Predstavljamo Eurodesk multiplikatore koji pomažu mladima istražiti vlastite potencijale i svijet