Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Godišnja eTwinningova konferencija na temu uključivosti u školama, dodijeljene nagrade najboljim projektima

Nacionalna godišnja konferencija „Uključiva škola iz snova: eTwinning za digitalno obrazovanje“ održana je 22. i 23. studenoga 2022. godine u virtualnom formatu te je okupila odgojno-obrazovne djelatnike. Konferenciju je organizirala Nacionalna organizacija za potporu eTwinningu koja djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije kako bi prikazala eTwinningov doprinos u stvaranju ugodnog, održivog i uključivog obrazovnog okruženja za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa.

eTwinning je aktivnost programa Erasmus+ koja služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na virtualnim projektima. Uključivanje i raznolikost te zelene prakse i održivost dva su horizontalna prioriteta programa Erasmus+ u razdoblju do 2027. te Agencija za mobilnost i programe Europske unije potiče sve korisnike programa Erasmus+ da ove prioritete imaju na umu u svim projektnim koracima, od planiranja do same provedbe projektnih aktivnosti.

„eTwinningovu zajednicu u Hrvatskoj čini oko 20.000 eTwinnera, a 93 odgojno-obrazovne ustanove nose oznaku eTwinningove škole. eTwinneri ulažu velik trud i entuzijazam kako bi uz eTwinning i program Erasmus+ oplemenili svoj rad i unijeli pozitivne promjene u svoja radna okruženja“, poručila je ravnateljica AMPEU-a mr.sc. Antonija Gladović.

Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU
mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Sudionici konferencije su imali priliku doznati kako stvoriti uključivu i održivu školsku kulturu, a govornici su u izlagačkom i radioničkom dijelu s njima podijelili konkretne primjere i smjernice. Prof.dr.sc. Zrinjka Stančić s Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu predstavila je dizajn obrazovanja za uključivost, a niz radionica na tu i druge teme održali su eTwinningovi ambasadori- iskusni eTwinneri koji pomažu korisnicima u provedbi i realizaciji projekata te pri korištenju virtualne platforme. Ove je godine proširena mreža ambasadora na njih 18 iz različitih područja, a dostupni su na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim radionicama, info danima i webinarima, te putem eTwinning profila ili elektroničke pošte čije se adrese nalaze na eTwinningovoj mrežnoj stranici.

Dodijeljene nagrade za najbolje projekte i inovativno poučavanje

Na konferenciji su predstavljeni najbolji eTwinningovi projekti u školskoj godini 2021./2021. kojima su dodijeljene nagrade COMET u pet kategorija:

 • Kategorija Predškolski odgoj i obrazovanje: Dječji vrtić Belica za projekt Planeta Zemlja – naš jedini dom
 • Kategorija Niži razredi osnovne škole: Osnovna škola Ladimirevci za projekt Volontiraj - doniraj – educiraj
 • Kategorija Viši razredi osnovne škole: Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić, Prigorje Brdovečko, za projekt Kremenko.
 • Kategorija Gimnazije: Gimnazija Sisak za projekt Healthy eating diary
 • Kategorija Strukovne i umjetničke škole: Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš za projekt: Marko Marulić Judita 500 godina prvotiska

„Nagrada COMET je pohvala i potvrda na izvrsno odrađenom projektu, na kreativnim i i edukativnim rezultatima i poticaj je za buduće eTwinning projekte“, rekla je Sandra Debogović iz Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. „Po završetku projekta nastavili smo s usvojenim ekološkim kompetencijama i praksama koje ćemo kontinuirano prenositi na naše nove buduće polaznike“, istaknula je Snežana Bence iz Dječjeg vrtića Belica.

Dobitnici nagrade COMET su svoje projekte predstavili u kratkim videozapisima.


Profesorici Ivani Milković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu dodijeljeno je priznanje eTwinning za buduće učitelje. Riječ je novoj inicijativi dodjele priznanja ustanovama visokog obrazovanja u kojima se obrazuju budući učitelji, a kojoj je cilj uključiti eTwinning u njihove aktivnosti kako bi pridonio napretku novih generacija učitelja. Od praktične primjene vještina 21. stoljeća do sudjelovanja u međunarodnim projektima, sve su to vrlo vrijedne aktivnosti kako za njih, tako i za ustanove u kojima se obrazuju. Inicijativa u Hrvatskoj trenutno okuplja 4 ustanove: Učiteljske fakultete u Zagrebu i Osijeku, te Sveučilišta u Rijeci i Zadru.

Također su tijekom konferencije dodijeljene Europske nagrade za inovativno poučavanje. Dječji vrtić Osijek, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika hrvatski su dobitnici ovogodišnje Europske nagrade za inovativno poučavanje, koja se dodjeljuje od 2021. godine, a kako bi, među ostalim, potaknula uspostavu europskog obrazovnog prostora do 2025. U videozapisima nagrađeni su predstavili svoje Erasmus+ projekte.


Predstavljene i druge inicijative u okviru programa Erasmus+

Na konferenciji su također predstavljene i druge relevantne mreže i inicijative u okviru programa Erasmus+ - Europass, Euroguidance i Eurydice.

Europass je koristan alat za učenike jer im pomaže spoznati vlastite vještine i potiče ih na promišljanje o budućem profesionalnom razvoju te ćemo odgojno-obrazovnim djelatnicima predstaviti kako uspješno koristiti Europass u radu s učenicima srednjih škola.

Euroguidance inicijativa prošle je godine obilježila 10 godina djelovanja u Hrvatskoj, dok na europskoj razini ove godine slavi već 30 godina kvalitetnog rada na razvoju kompetencija školskih savjetnika u profesionalnom usmjeravanju, kao i na njihovom međunarodnom povezivanju kroz različite vrste mobilnosti.

Mreža Eurydice uz krilaticu Boljim saznanjima do boljih obrazovnih politika daje korisne informacije o obrazovnim sustavima diljem Europe.

Konferenciju je bilo moguće pratiti uživo putem Facebook stranice eTwinning Hrvatska.

Vizual eTwinning konferencije na kojem se nalaze dvije djevojčice. Jedna djevojčica drži u rukama povećalo, a druga blok i kemijsku.