Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Medijska pismenost u fokusu nacionalne konferencije eTwinninga 2021.

Dvodnevna godišnja eTwinningova konferencija “eTwinning i medijska pismenost: uključiva zajednica i inovativni IKT alati” otvorena je 4. studenoga 2021. Konferenciju prati više od 300 sudionika, a održava se u virtualnom okruženju u organizaciji Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu koja djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Prvoga dana predstavljene su mogućnosti eTwinninga, održana su izlaganja na temu medijske pismenosti i dezinformacija te su dodijeljene nagrade COMET i Europska oznaka jezika. Svrha konferencije je odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti podršku u usvajanju inovativnih metoda poučavanja koje oblikuju djecu i učenike u odgovorne i savjesne građane.

eTwinning online platforma okuplja milijunsku zajednicu odgojno-obrazovnih djelatnika u 44 zemlje. Omogućuje im suradnju, umrežavanje i razmjenu iskustava i digitalnih alata te suradnju u provedbi projekata. eTwinning pruža mnoge alate za inovativne i moderne metodološke pristupe učenju i poučavanju što se pokazalo kao neprocjenjiv izvor nadahnuća za provedbu nastave na daljinu.

Videoobraćanje ravnateljice AMPEU mr.sc. Antonije Gladović
mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Screenshot, godišnja eTwinning videokonferencija 2021.

"U Hrvatskoj je brzi prijelaz na učenje i poučavanje na daljinu tijekom zatvaranja škola olakšan i pojednostavljen velikim zajedničkim naporima Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu i naših ambasadora eTwinninga. Kako bi podržala uporabu i primjenu digitalnih alata u nastavi od ožujka 2020. godine do danas, hrvatska nacionalna organizacija za potporu eTwinningu organizirala je više od 200 webinara za upoznavanje, motiviranje i proširivanje znanja o uporabi digitalnih alata te za promicanje medijske pismenosti.", istaknula je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr.sc. Antonija Gladović. Napomenula je i da se medijska pismenost kao godišnja tema eTwinninga pokazala korisnom za osvještavanje ovog problema u zajednici eTwinning.

Na konferenciji su dodijeljene nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte u školskoj godini 2021./2021. te su predstavljeni nagrađeni projekti. Dobitnici su:

 • Kategorija "Predškolski odgoj i obrazovanje": Melita Pergar, DV Vrapčić, Šenkovec, za projekt "Širimo istinu"
 • Kategorija "Niži razredi osnovne škole": Nives Bogdan, Osnovna škola kraljice Jelene, Solin, za projekt "Živimo održivo"
 • Kategorija "Viši razredi osnovne škole": Suzana Jagić OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, za projekt "Metalci u prapovijesti"
 • Kategorija "Gimnazije": Ankica Šarić, Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić za projekt Creativity with poetry
 • Kategorija "Strukovne i umjetničke škole": Sanda Šutalo, Tehnička škola, Karlovac, za projekt "Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama".
Snimka zaslona online sastanka na kojoj se nalazi šest žena

Dostupni su videozapisi u kojima dobitnici nagrade COMET predstavljaju svoje projekte.

Također su proglašeni i dobitnici nagrade Europska oznaka jezika 2021. koja se dodjeljuje za Erasmus+ projekte mobilnosti ili partnerstva s izvrsnim rezultatima u području učenja i poučavanja jezika. U kategoriji odgoja i općeg obrazovanja nagrađen je projekt „Akcelerator višejezičnosti“, u kojem je partnerstvo devet organizacija iz šest zemalja rezultiralo kurikulumom koji djeci omogućuje brže učenje stranih jezika i samopouzdanje u sposobnosti učenja jezika. U kategoriji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja nagradu dobiva projekt mobilnosti Strojarske i strukovne škole u Varaždinu „SIPS mobility 3“. Projektom su uvedeni konkretni primjeri iz prakse u nastavu struke, čime se promovira učenje temeljeno na radu.

Dr.sc. Iva Nenadić s Fakulteta političkih znanosti i dr.sc. Nikolina Borčić sa Sveučilišta VERN upoznale su sudionike konferencije s osnovnim pojmovima medijske i digitalne kritičke pismenosti, ali i s primjerima iz prakse koje je moguće primijeniti u učionicama, ali i svakodnevnom životu.

Pogledajte snimku prvoga dana konferencije.

Drugoga dana konferencije, 5. studenoga 2021., Ivana Zima iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstavila je mogućnosti novog sedmogodišnjeg programa Erasmus+.

eTwinner Goran Podunavac, koji radi u dvije škole - OŠ Popovac i OŠ Drenje - predstavio je eTwinningov projekt "Pet koraka do istine" koji je proveden u obje škole. Stojanka Lesički iz OŠ Sveti Petar Orehovec predstavila je projekt "Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra", Erasmus+ KA2 projekt u kojem njezina škola surađuje s brojnim partnerima, a počeo je kao eTwinningov projekt.

Snimka zaslona

Radionički dio konferencije pružio je ukupno šest radionica koje su održane paralelno u dva seta. U prvom setu radionice su vodili Andreja Sedlar iz DV Varaždin, Marko Brajković iz OŠ Lovas, Julijana Novaković iz III. Gimnazije Split; Suzana Delić iz OŠ Horvati, Ana Marketin Sedlar iz Strojarske i prometne škole Varaždin te Daniela Usmiani iz Srednje škole Bedekovčina. Tristotinjak sudionika bavilo se raznovrsnim temama – od registracije eTwinning projekta i projektnih kompleta, suradničkog rada u projektu za kvalitetu projekata do integriranja zadataka u kurikulum i prijave za Europsku nagradu, preko igrifikacije u eTwinningu i korištenja Scratch i Escape rooma u nastavi pa do lažnih vijesti u strukovnim školama.

Uključiva školska kultura, škole s oznakom eTwinning i vođenje u vrijeme online nastave, digitalni materijali za poučavanje o medijskoj pismenosti za razvoj kritičkog mišljenja, Tips and tricks za poučavanje o medijskoj pismenosti, AI, eSigurnost i autorska prava bile su teme 4., 5. i 6. radionice koje su paralelno održane na samom kraju ovogodišnje nacionalne konferencije. Voditelji su bili Nataša Ljubić Klemše iz I. osnovne škole Bjelovar, Tomislav Pavlović iz OŠ Ludina, Suzana Hitrec iz Upravne škole Zagreb, Alenka Miljević iz OŠ braće Radića-Bračević, Arjana Blažić iz IX. Gimnazije te Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr i koordinatorica kampanje s UNICEF-om Dani medijske pismenosti.

Pogledajte prezentacije i druge materijale s konferencije.

Šest žena i dva muškarca poziraju za grupnu fotografiju. U prvom planu je mobitel kojim ih netko fotografira, oni su u pozadini zamućeni.