Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Nacionalna konferencija eTwinninga 2023. „Inovativno poučavanje s eTwinningom na Europskoj platformi za školsko obrazovanje“

U Zagrebu je 10. studenoga 2023. održana Nacionalna konferencija eTwinninga 2023. „Inovativno poučavanje s eTwinningom na Europskoj platformi za školsko obrazovanje“, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Stotinjak eTwinnera iz cijele Hrvatske doznalo je više o implementaciji inovacija i novih tehnologija u obrazovanju te o tome kako eTwinneri u svoj rad ugrađuju brojne druge inicijative, poput inicijative ITE (Initial Teacher Education) – inicijalnog obrazovanja odgojno-obrazovnih djelatnika te mreža i inicijativa Euroguidance i Eurydice.

Poslagane nagrade COMET.

Dodijeljene su i nagrade odnosno priznanja vrijednim koordinatorima projekata u okviru eTwinninga (nagrade COMET, priznanje ITE) te programa Erasmus+ (Europska nagrada za inovativno poučavanje i Europska jezična oznaka). Drugi dio konferencije bio je rezerviran za praktičnija interaktivna predavanja ambasadora eTwinninga na različite teme u skladu s prioritetima eTwinninga i Erasmusa+.

Otvarajući ovogodišnju konferenciju, prvu uživo nakon nekoliko godina, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović naglasila je kako na ovogodišnju temu eTwinninga, Inovacije u obrazovanju, zajednica eTwinninga ima puno toga za pokazati. eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od dječjeg vrtića do srednje škole.

I upravo kroz suradnju naših dječjih vrtića i škola, kako međusobno, tako i s onima u inozemstvu, dolazi do međusobnog učenja, inovacija i u konačnici do unaprjeđenja odgojno-obrazovnog procesa. Jedan od ključnih ciljeva eTwinninga je i promicanje europskog građanstva. Kroz suradnju s učenicima i učiteljima iz drugih zemalja, potičemo razmjenu perspektiva, vrijednosti i kultura. Ovo je posebno važno u današnjem svijetu koji je povezaniji nego ikad pomoću modernih tehnologija. Ali ono što eTwinning čini inovativnim je način na koji koristi inovativne metode i tehnologije za postizanje pozitivnih promjena u vašim ustanovama

mr.sc. Antonija Gladović Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

U nastavku konferencije dr. sc. Alenka Lipovec s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Mariboru govorila je o eTwinningu na Europskoj platformi za školsko obrazovanje kao zajednici odgojno-obrazovnih djelatnika i budućih učitelja i odgojitelja.

dr. sc. Alenka Lipovec stoji na pozornici i drži govor. Iza nje je projekcija na kojoj piše "Implementation of technology and innovations in education".
dr. sc. Alenka Lipovec, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Mariboru

Više detalja o provedbi inicijative eTwinninga pod nazivom Početno obrazovanje učitelja (Initial Teacher Education), koja omogućuje budućim odgojno-obrazovnim djelatnicima da upoznaju mogućnosti eTwinninga već tijekom studija, sudionici su mogli doznati na panelu od profesorica Ivane Milković i Alenke Mikulec, koordinatorica ove inicijative na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te Sare Šebalj, studentice Učiteljskog fakulteta. Sudionice su ujedno primile i priznanje koje je fakultetu dodijelila Središnja služba za podršku eTwinningu.

Mia Trcol, koordinatorica za Euroguidance i Europass u okviru Agencije za mobilnost i programe EU, i prof. dr. sc. Kornelija Mrnjaus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci govorile su potom o razvoju kompetencija stručnih suradnika za profesionalno usmjeravanje učenika te o tome kako eTwinning surađuje s Euroguidanceom.

Sudionici eTwinning konferencije sjede u dvorani i slušaju.
Nacionalna konferencija eTwinninga 2023.

Konferencija je bila izvrsna prilika i za dodjelu priznanja u okviru Europske nagrade za inovativno poučavanje (EITA), nagrade koja u Hrvatskoj i diljem Europe bilježi treću generaciju dobitnika. Dodjeljuje se iznimnim projektima i nastavnim praksama u sklopu programa Erasmus+, pružajući zaslužena priznanja odgojno-obrazovnim djelatnicima za njihov izniman doprinos struci, a ove godine je u fokusu digitalna transformacija obrazovanja.

U kategoriji ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja nagradu je primio Dječji vrtić Čigra za Erasmus+ projekt „Digitalne kompetencije odgojitelja za suvremenu pedagošku praksu“, a u kategoriji osnovnoškolskog obrazovanja dobitnički je projekt Erasmus+ projekt „SLAM“ Osnovne škole Fran Koncelak Drnje. Erasmus+ projekt „RoboGirls“ Sveučilišta u Zagrebu odnosno Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) nagrađen je u kategoriji srednjoškolskog obrazovanja, a u kategoriji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja Sveučilište Josipa Jurja Dobrile u Puli za Erasmus+ projekt „3D and Virtual Reality Technologies for VET“.

Također, dodijeljene su nacionalne eTwinningove nagrada COMET koje se svake godine dodjeljuje najkvalitetnijim eTwinningovim projektima koji su se prijavili za ovu nagradu, s naglaskom na inovacije i kvalitetu suradnje s ustanovama u inozemstvu.

Kristina Zorić-Beslema, Dječji vrtić Vukovar 1, dobitnica je nagrade COMET u kategoriji predškolskog odgoja i obrazovanja za projekt „Our Heritage for Sustainable Future“. Andrijana Simčić, OŠ dr. Branimira Markovića, Ravna Gora, dobitnica je nagrade COMET u kategoriji nižih razreda osnovne škole za projekt „Green Kids in Green Schools“. Marica Brzica, Osnovna škola Visoka, dobitnica je nagrade COMET u kategoriji  viših razreda osnovne škole za projekt „Matematika kroz strip i karikaturu mart 2023“, a Helena Roštaš, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, u kategoriji strukovnih i umjetničkih škola za projekt „Fairytales of Jankovac“. Mihaela Kelava, Gimnazija Bjelovar, nagrađena je u kategoriji gimnazija za projekt „Youth 4 All“.

Europska jezična oznaka, koja se dodjeljuje svaku drugu godinu Erasmus+ projektima s naglaskom na kvaliteti učenja i podučavanja stranih jezika, dodijeljena je Tei Horvatić iz OŠ Strahoninec za projekt „Eco Happy School“.

Dobitnici nagrade COMET Europska nagrada za inovativno poučavanje i Europska jezična oznaka stoje ispred pozornice i poziraju za fotografiju.
Dobitnici nagrade COMET Europska nagrada za inovativno poučavanje i Europska jezična oznaka

U radioničkom dijelu konferencije sudionici su sudjelovali na radionicama koje su održali ambasadori eTwinninga. Marko Brajković i Alen Ptičar održali su radionicu „U zdravom tijelu zdrav eTwinningov duh“, a „Europska godina vještina i mogućnosti eTwinninga“ naziv je radionice koju su održale Ana Marketin Sedlar i Daniela Usmiani. Petar Nikolić i Suzana Delić održali su interaktivno predavanje „STE(A)M i zeleno građanstvo u Twinningu: sigurno i uključivo do eTwinningove škole“, a „Inovativno poučavanje uz sigurno korištenje digitalnih alata: od vrtića do osnovnoškolskog obrazovanja“ naziv je radionice koju su održale Andreja Sedlar i Adrijana Leko.