Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Obilježavanje Europskog dana jezika 2022. u znaku Europske godine mladih

U povodu Europskog dana jezika Europska komisija organizira 26. rujna 2022. od 12 do 14 sati virtualnu konferenciju Jezične kompetencije u službi mladih na kojoj će škole diljem Europe predstaviti svoja poznavanja jezika i aktivnosti koje provode radi promicanja uključivosti, a događajem će se ujedno proslaviti i Europska godina mladih 2022.

Bijelim slovima na pastelno ružičasto-plavoj podlozi stoji natpis learning a new language starts here
Ilustracija: Europska komisija

Konferenciju možete pratiti uživo putem stranice Europske komisije, a u fokusu će biti potpora za uključivanje ukrajinskih izbjeglica u nacionalne obrazovne sustave EU-a, s posebnim naglaskom na integraciju kroz učenje jezika. Budući da se i ovim događanjem obilježava Europska godina mladih, posebna pažnja će biti posvećana mladima, njihovu viđenju stranih jezika odnosno kako poznavanje jezika utječe na njihove živote.

Pozivamo vas da se informirate i pratite neka od brojnih događanja u povodu Europskog dana jezika koji se održavaju diljem država članica Europske unije.

Europska internetska platforma za školsko obrazovanje School Education Gateway cijeli je rujan posvetila temi jezika stoga vas pozivamo da iskoristite brojne resurse koje platforma besplatno nudi učiteljima, nastavnicima, ravnateljima, istraživačima i drugim profesionalcima u školskom obrazovanju, predškolskom obrazovanju i skrbi te strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Osiguravanje ostvarivanja punog potencijala svim učenicima, bez obzira na njihovu socio-ekonomsku pozadinu ili osobnu situaciju, okosnica je inkluzivnog obrazovanja. Svrha je inicijative „Putevi do školskog uspjeha” Europske komisije, u okviru Europskog obrazovnog prostora 2025., suzbijanje nejednakosti, poboljšanje obrazovnih rezultata ranjivih skupina diljem Europe i povećanje postignuća u srednjoškolskom obrazovanju. O važnosti izgradnje jezične svijesti pročitajte u članku Svijest o važnosti jezika u školama – dio osnaživanja uključivog obrazovanja.

Unatoč pandemiji, 20. Europski dan jezika 2021. godine, nadmašio je očekivanja i zabilježio zavidne rezultate. Veći dio događanja ostvario je više od 1500 aktivnosti koje su okupile oko 310 000 sudionika, a službena EDL mrežna stranica pregledana je ukupno 13 milijuna puta.

Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine u rujnu kako bi se građani prisjetili važnosti učenja jezika u cijeloj Europi. Svrha obilježavanja dana je jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika. Taj dan slavi se jezična raznolikost kontinenta s više od 200 jezika i dijalekata, 24 službena jezika EU-a, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika. Jedna od glavnih poruka Europskog dana jezika je da su jezične vještine nužnost i pravo svake osobe. Europski dan jezika podržava i koordinira Europski centar za moderne jezike Vijeća Europe.