Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Objavljeni rezultati natječaja za inicijativu Europska sveučilišta: Među odabranima su dvije ustanove iz Hrvatske

Europska komisija je objavila rezultate poziva za 2024. godinu za inicijativu Europska sveučilišta s proračunom od 189 milijuna eura iz programa Erasmus+. Ukupno četrnaest novih saveza dobit će priliku započeti suradnju, a među odabranima su i dvije ustanove iz Hrvatske. Zahvaljujući novopridošlicama inicijativa sada broji 64 saveza, čime je uspješno ostvaren cilj o stvaranju 60 saveza do sredine 2024. godine.

Sedam podignutih zastava Europske unije ispred zgrade
Unsplash

Trenutnih 64 saveza obuhvaćaju više od 560 institucija visokog obrazovanja iz 35 zemalja, uključujući sve države članice Europske unije te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Island, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku. Savezi kao pridružene partnere uključuju visoka učilišta iz zemalja Bolonjskog procesa, a među njima se nalazi gotovo 40 institucija visokog obrazovanja iz Ukrajine.

Unutar inicijative Europska sveučilišta nalazi se i osam hrvatskih visokih učilišta, od kojih su dvije ustanove postale članice ove godine. U sklopu saveza pod nazivom European University of Islands, Ports & Coastal Territories (EUNICoast) djeluje Sveučilište u Dubrovniku. Misija saveza je upoznati nove generacije europskih i svjetskih studenata i građana s korištenjem održivih rješenja za razvoj društva, promicati multikulturno, višejezično i inkluzivno europsko akademsko okruženje otvoreno prema svijetu te razvijati sposobnost boljeg odgovora na društvene i ekološke izazove s kojima se suočavaju otočne i obalne zajednice.

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta od ove godine je također član inicijative u savezu European Universitiy on AI in curricula, smart univercity and (return) mobility (EUonAIR). Cilj saveza je razviti virtualni kampus MyAI i stvoriti inovativna rješenja za promicanje obrazovanja temeljenog na umjetnoj inteligenciji te podržati otvorena istraživanja. Savez uključuje suradnju s gradovima za pametna i zelena rješenja kao i za podizanje svijesti o umjetnoj inteligenciji i obrazovanju.

Od 2020. godine Sveučilište u Zagrebu djeluje unutar saveza Europskih sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC), Sveučilište u Rijeci djeluje u savezu Mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE), a Veleučilište PAR iz Rijeke djeluje unutar Europskog sveučilišta za dualno obrazovanje (EU4DUAL).

Sveučilište u Zadru dio je saveza pod nazivom Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima (EU-CONEXUS), dok je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera dio saveza COLlaborative innOvative sUstainable Regional UniverSities (COLOURS). Sveučilište u Splitu također je dio inicijative i to u savezu Europsko sveučilište mora SEA-EU (The European university of the Seas).

Inicijativa Europska sveučilišta okuplja saveze visokih učilišta iz cijele Europe koja surađuju u obrazovanju, istraživanju i inovacijama za dobrobit studenata, profesora i društva. Neki su savezi opći i obuhvaćaju sve discipline, a drugi su, primjerice, usmjereni na održivi razvoj, zdravlje i dobrobit, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, umjetnost, inženjerstvo ili svemir. Svaki savez dobiva proračun do 14,4 milijuna eura iz programa Erasmus+ za četverogodišnju provedbu što predstavlja snažno povećanje u usporedbi s maksimalnim iznosom od 5 milijuna eura za trogodišnje trajanje saveza u okviru početnih poziva za Saveze europskih sveučilišta.

Otkrijte cjeloviti popis visokih učilišta odabranih u inicijativu Europskih sveučilišta tijekom selekcijskog natječaja 2024. godine!