Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Studenti: Mobilnost je odlična priprema za tržište rada

Istraživanje EUROSTUDENT otkrilo je da svaki treći student koji nije iskusio studentsku mobilnost to namjerava ostvariti, a da je razlika u pripremljenosti za tržište rada između studenata s i bez iskustva mobilnosti zanemariva u većini zemalja, dok je ona značajno veća između te dvije grupe studenata u Francuskoj, Luksemburgu, Hrvatskoj i Portugalu, gdje se studenti s iskustvom mobilnosti osjećaju znatno bolje pripremljenima za tržište rada.

Tri djevojke i dva mladića nalaze se u učionici. Jedna djevojka stoji, na jednom ramenu nosi ruksak a u rukama drži bilježnicu. Ostali sjede i pišu.
Fotografija: Unsplash

Najnovije istraživanje Social and Economic Conditions of Student Life in Europe koje pokriva podatke za razdoblje od 2018. do 2021. godine predstavit će prof. dr. sc. Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na drugom danu trodevne Erasmus+ godišnje konferencije za područje visokog obrazovanja, 9. prosinca.
Projekt EUROSTUDENT prikuplja i analizira podatke o socijalnoj dimenziji visokog obrazovanja u Europi. Istraživanja projekta pokrivaju širok raspon tema vezanih uz društvene i ekonomske uvjete studenata s ciljem pružanja pouzdanih podataka koji će omogućiti usporedbu stanja među zemljama. Istražuje se demografski profil, socio-ekonomski status studenata, troškovi koje studenti imaju za vrijeme studija, izvori financiranja, zadovoljstvo različitim aspektima studija, rad za vrijeme studija te njihova iskustva i planovi za međunarodnu mobilnost. Uspješna suradnja mreže nacionalnih partnera u zemljama sudionicama omogućuje prikupljanje i analizu podataka, a rezultati istraživanja koriste kreatorima politika u području visokog obrazovanja, istraživačima, voditeljima institucija visokog obrazovanja i studentima.

Hrvatska se istraživanju priključila 2010. godine u njegovu četvrtome ciklusu, a nositelj nacionalnoga istraživanja za Republiku Hrvatsku je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Projekt je trenutno u svojem sedmom ciklusu koji je započeo u lipnju 2018. godine.
Studentska mobilnost dugo je bila središnja tema projekta EUROSTUDENT. Osim podataka o različitim vrstama mobilnosti i iskustava studenata tijekom studija, istražuju se i prepreke s kojima se susreću i razloge zbog koji biraju ne iskoristiti tu priliku.

Još neki zanimljivi zaključci istraživanja:

 • U prosjeku 64 % studenata mlađe je od 25 godina;
 • U prosjeku, 11 % učenika navodi da imaju barem jedno dijete. Roditelji studenti uglavnom se nalaze među starijim studentima, osobito u dobi od 30 i više godina;
 • Gotovo 80 % studenata u zemljama EUROSTUDENT kombinira studij s jednim ili više plaćenih poslova;
 • Veliki postoci studenta čiji roditelji nemaju tercijarno obrazovanje mogu se naći na Malti, u Hrvatskoj, Poljskoj, Češkoj, Luksemburgu, Turskoj, Italiji, Portugalu i Rumunjskoj – u tim zemljama otprilike tri četvrtine roditelja studenata nemaju visokoškolsku diplomu.