Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Učenici iz Centra Slave Raškaj kroz Erasmus+ osmislili održive načine pripreme jela, bez bacanja hrane

Predstavljanje rezultata međunarodnog Erasmus+ projekta Zero Waste Catering Lab kojem je cilj bio kreirati funkcionalne alate za obrazovanje u ugostiteljstvu i HoReCa poslovanju temeljeno na smanjenju otpada od hrane, održano je 22. siječnja 2024. godine u prostoru zagrebačkog restorana Oaza Joyful Kitchen.

Grupa polaznika okrenutih leđima i dvije žene koje stoje ispred njih i drže prezentaciju. Na zidu je otvorena prezentacija na kojoj piše " Projekt Zero Waste Catering Lab"

Na koji način pripremiti ručak bez otpada hrane znaju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu zahvaljujući Erasmus+ projektu Zero Waste catering Lab koji su kao nositelji konzorcija pokrenuli prije 26 mjeseci, zajedno s partnerima iz Italije, Slovenije, Belgije i Hrvatske. Izazovi smanjivanja otpada prilikom rada u kuhinji uspješno su svladani, a kao rezultat nastali su digitalni alati – priručnik za održivo kuhanje i recepte koje su izradili učenici.

Drugim riječima, predstavljanje ostvarenih rezultata uključivalo je zero-waste e-knjigu s video receptima te zero-waste catering lab aplikaciju koja povezuje ugostitelje, lokalne proizvođače i goste (naručitelje hrane) u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Belgiji, a sve s ciljem razvijanja eko stilova života i sprječavanja nastajanja otpada od hrane. Događanju su prisustvovali predstavnici državnih, gradskih institucija i medija te suradnici Centra "Slava Raškaj" koji pruža podršku djeci s različitim teškoćama od rođenja do 30. godine života.

Izuzetno smo ponosni na sve sudionike projekta, a posebno na učenike koji su s mnogo radoznalosti i kreativnosti istraživali mogućnosti održivog ugostiteljstva. Naši kuhari i slastičari predstavili su e-knjigu koja uključuje video recepte i savjete kako pripremati jela na način koji čuva okoliš, te kako pakirati i transportirati namirnice na održiv način.

Brigita Jerić voditeljica projekta „Zero Waste Catering Lab"

Naposljetku, ideja projekta je što više slijediti zero-waste princip u ugostiteljstvu, a znanja i vještine smanjenja otpada od hrane primjenjivati i dalje te dijeliti s drugim školama.

Naime, istraživanje koje je 2022. godine predstavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo je da u Hrvatskoj godišnje u kućanstvima i poslovnom sektoru nastane 286.379 tona otpada od hrane ili 71 kilogram po stanovniku. Oko 76 posto otpada od hrane nastaje u kućanstvima, a 24 posto u poslovnom sektoru. Zabrinjavajući podatak je da kućanstva bacaju čak 40 posto jestivog otpada od hrane čije bi se bacanje moglo spriječiti.

Galerija