Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Europe Goes Local u Slunju: 16 hrvatskih gradova unaprjeđuje rad s mladima na lokalnoj razini

Četverodnevno osposobljavanje „Rad s mladima na lokalnoj razini“ okupilo je u Slunju, od 18. do 21. siječnja 2022. šesnaest gradova iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti na lokalnoj razini. Spomenuto događanje označilo je početak trećeg izdanja nacionalnih aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Sudionici treninga u sklopu projekta Europe Goes Local u Slunju
Sudionici treninga u sklopu projekta Europe Goes Local u Slunju

Projekt Europe Goes Local provodi se od 2016. godine, a s početkom novog programskog razdoblja (2021.—2027.) otvoreno je novo poglavlje projekta u okviru kojega će se kroz različite aktivnosti svim dionicima rada s mladima na lokalnoj razini omogućiti osnaživanje i umrežavanje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama zemalja partnera na projektu.

„U ovom suvremenom društvu, ali i novim pandemijskim okolnostima koje su formirale novi okvir u kojem mladi trebaju rasti i razvijati se, Agencija je svjesna važnosti ulaganja u mlade, podrške mladima kroz Erasmus+ program, ali i kroz izravno ulaganje i osnaživanje lokalnih jedinica koje su najbliže mladoj populaciji i svojim mladima. Upravo zato je strateška odluka Agencije da i u narednom programskom razdoblju, do kraja 2027. nastavi odvajati financijska sredstva i razvijati aktivnosti u okviru projekta Europe Goes Local“, na početku treninga naglasila je mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

S obzirom na to da su lokalne vlasti prepoznate kao ključni akteri u odgovaranju na potrebe mladih, osposobljavanje u Slunju okupilo je 16 gradova iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u svojim lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti u lokalnom radu s mladima. U tome će ih voditi Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razni, rezultat prve faze EGL projekta na europskoj razini koja predstavlja listu univerzalnih kvalitativnih načela za organizaciju rada s mladima na lokalnoj razini.

Europe Goesl Local - trening
Europe Goes Local trening, Slunj

Tijekom četiri dana osposobljavanja predstavnici gradova imali su priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, gradovi su izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti.

„Ovaj pristup, koji je individualiziran od samog početka te se planovi kreiraju na temelju postojećeg stanja i potreba svakog sudionika projekta, pokazao se korisnim za velik broj jedinica lokalne samouprava koje su do sada sudjelovale u nacionalnom konceptu aktivnosti“, rekla je Aleksandra Švast, voditeljica projekta u Hrvatskoj i dodala kako je cilj postići da planirane aktivnosti budu održive te da se kroz njih postigne dugoročnija podrška mladima i nakon što sudjelovanje gradova u projektu formalno završi.

Gradovi koji sudjeluju u trećem izdanju nacionalnih aktivnosti prethodno su odabrani na otvorenom pozivu za sudjelovanje EGL projektu: Belišće, Čakovec, Crikvenica, Donja Stubica, Gospić, Koprivnica, Križevci, Opatija, Ploče, Pula-Pola, Šibenik, Slatina, Umag - Umago, Vinkovci, Vrgorac i Zagreb.

Europe Goes Local trening, Slunj
Trening u sklopu projekta Europe Goes Local i voditeljica projekta Aleksandra Švast

Na kraju treninga nekoliko sudionika s nama je podijelilo svoje dojmove:

Organizacija samog treninga kao i pristupačnost svih sudionika organizacije tijekom treninga je bila besprijekorna. Posebno bih istaknuo kvalitetu treninga gdje smo na jedan malo drugačiji, ali vrlo zanimljiv način, prošli edukaciju i stekli veoma korisna znanja, ali i vrijedne informacije o radu s mladima, te još važnije dodatno osvijestili važnost participacije mladih u lokalnoj zajednici. Bez obzira koliko mislili da znamo o mladima i njihovim potrebama, kao predstavnicima lokalnih jedinica zasigurno je ovaj trening proširio vidike i potaknuo nas na sagledavanje pitanja mladih iz jedne sasvim druge perspektive.

Danijel Štula Pročelnik Službe za opće poslove, Grad Ploče

Četiri dana sudjelovanja na treningu „Rad s mladima na lokalnoj razini“ za mene su bila napredak i na osobnoj i profesionalnoj razini. Predavanja puna novih informacija polaznicima su pretočena kroz interaktivni rad u opuštenoj atmosferi, poučavajući nas i dok ne učimo. Ovaj trening je zasigurno iskorak iz formalnih obrazaca učenja i seminara kakvima obično prisustvujem. Prezentirani primjeri dobre prakse pokazali su mi da ono što je prezentirano može biti realno i provedeno te se s treninga vraćam motivirana i spremna za daljnji rad. Umrežavanje sa kolegama iz drugih gradova koji su u istoj situaciji, uz mentora, daje mi vjetar u leđa da malim koracima izgradimo zajednicu po mjeri mladih.

Anita Rastija Pomoćnica pročelnika za projekte, Grad Slatina

U izradi, ali i provedbi planova gradovi će idućih godinu dana imati podršku dodijeljenih mentora – stručnjaka u području radu s mladima te članova nacionalne radne skupine projekta Europe Goes Local:

Tajana Broz (bivša sudionica EGL projekta ispred Grada Pregrade), Anton Finderle (Grad Pazin), Lucija Kero (Grad Rijeka), Hrvoje Kovač (Grad Lepoglava), Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Aleksandra Lera (Udruga ZUM), Hrvoje Novak (Krapinsko-zagorska županija), Branimira Penić (Hrvatsko debatno društvo) i Mario Žuliček (Udruga gradova u RH).

Pogledajte pregled četverodnevnog osposobljavanja kroz kratki video.

Svim korisnicima i partnerima u projektu želimo uspješnu suradnju i implementaciju individualnih planova!