Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Europske snage solidarnosti podupiru volontiranje mladih, solidarne i humanitarne aktivnosti u zajednici

U novoj generaciji proračun programa Europske snage solidarnosti veći je od milijardu eura što će osigurati prilike za volontiranje, solidarno djelovanje i druge humanitarne aktivnosti za oko 275. 000 mladih.

Europska Komisija je objavila prvi Poziv na podnošenje prijedloga u novoj generaciji programa Europske snage solidarnosti 2021. – 2027. S proračunom većim od milijardu eura za razdoblje 2021. – 2027., oko 275 000 mladih imat će priliku volontirati ili pokrenuti vlastite projekte solidarnosti i tako humanitarno djelovati te pomoći u rješavanju problema u društvu. U prvoj godini dostupno je više od 138 milijuna eura, a Hrvatskoj je na raspolaganju oko 1,4 milijuna eura u 2021. Program će mladima od sljedeće godine omogućavati i volontiranje u okviru pružanja humanitarne pomoći EU-a u sigurnim trećim zemljama.

Europske snage solidarnosti podupiru mlade koji žele volontirati u raznim područjima: od pomaganja ugroženim osobama do sudjelovanja u zdravstvenim i ekološkim aktivnostima u EU-u i šire.

Grupa od dvije volonterke i dva volontera u bijelim majicama, s bijelim medicinskim maskama na licu pomiču drvenu konstrukciju.

"Solidarnost je temelj europskog projekta, kako unutar Unije, tako i u suradnji s našim partnerima u svijetu. Naš europski način života mlađim generacijama pokazuje da smo zajedno jači. Putem aktivnosti Europskih snaga solidarnosti oni to iskustvo mogu podijeliti s drugima. Taj je program uvelike usmjeren na volontiranje, putem kojeg se mlade potiče da aktivno sudjeluju u društvu, njeguju naše vrijednosti i budu pokretači promjena", izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

"Mladi mogu znatno pridonijeti društvu. Želimo ih potaknuti da taj dio života kad se sve čini mogućim iskoriste za aktivno iskazivanje solidarnosti i sudjelovanje u aktivnostima do kojih im je stalo. Kao pripadnicima Europskih snaga solidarnosti pruža im se i neprocjenjiva prilika za stjecanje iskustva i razvoj novih vještina. Ove su godine aktivnosti i projekti posebno usmjereni na zdravstvenu prevenciju i potporu te se nadamo da će nam se brojni volonteri pridružiti u borbi protiv pandemije COVID-a 19", poručila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Novo razdoblje programa Europskih snaga solidarnosti usmjereno je na političke prioritete EU-a te se organizacijama i mladima pruža potpora u povezanim aktivnostima. Posebno se ističu šest područja:

 • promicanje uključivosti i raznolikosti
 • izrada projekata tako da budu „zeleniji” te poticanje održivijeg i odgovornijeg ponašanja sudionika i organizacija sudionica
 • potpora digitalnoj tranziciji putem projekata i aktivnosti kojima se potiču digitalne vještine i digitalna pismenost te povećava razumijevanje rizika i mogućnosti digitalne tehnologije
 • promicanje sudjelovanja mladih u demokratskim procesima i građanskom angažmanu
 • volontiranje usmjereno na zdravstvena pitanja, uključujući posljedice i oporavak od pandemije Covid-19
 • dodatni nacionalni prioritet za Hrvatsku se odnosi na mlade u ruralnim područjima s naglaskom na potresom pogođena područja

Da bi mogle sudjelovati u Europskim snagama solidarnosti, za projekte volontiranja organizacije moraju dobiti oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da provode visokokvalitetne aktivnosti solidarnosti u skladu s načelima, ciljevima i zahtjevima programa. Za projekte solidarnosti nema tog preduvjeta.

Svako javno ili privatno tijelo može podnijeti zahtjev za dodjelu financijskih sredstava uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti, koje imaju sjedišta u svim državama članicama EU-a i zemljama izvan EU-a koje sudjeluju u programu (Islandu, Lihtenštajnu, Turskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji). Osim toga, skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu izravno podnositi zahtjeve za dodjelu financijskih sredstava za projekte solidarnosti koje su sami oblikovali i sami ih provode.

Putem volonterskih projekata mladi imaju priliku sudjelovati u aktivnostima solidarnosti i pružati potrebnu pomoć lokalnim zajednicama. Sudionici mogu volontirati u svojoj zemlji boravišta ili izvan nje (prekogranično), i to pojedinačno ili u timovima, a aktivnosti mogu trajati najviše 12 mjeseci.

Oznakom kvalitete potvrđuje se da je organizacija voljna i sposobna provoditi visokokvalitetne aktivnosti solidarnosti u skladu s načelima, ciljevima i standardima kvalitete Europskih snaga solidarnosti. Dobivanje oznake kvalitete preduvjet je za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima.

Projekt solidarnosti je neprofitna aktivnost u području solidarnosti koju mladi samostalno pokreću, oblikuju i provode u razdoblju od dva do 12 mjeseci. Projekti solidarnosti trebali bi biti usmjereni na glavna pitanja u određenoj zajednici.

Europske snage solidarnosti provode se u Hrvatskoj od 2018. godine. Od 2018. do 2020. hrvatski su korisnici za projekte imali na raspolaganju 4,2 milijuna eura, a ugovorili su gotovo 90% posto sredstava. U programu je sudjelovalo 2.500 domaćih i stranih sudionika, a među njima je bilo više od polovice mladih s manje mogućnosti. Na razini EU Europskim snagama solidarnosti se do sada pridružilo 275 000 mladih, a oko 50 000 sudionika već je aktivno.

Bijela podloga na kojoj je s lijeve strane zastava Europske unije, pored zastave piše "Europske snage slidarnosti", a ispod tog natpisa i zastave piše "Zajedno snažniji."