Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Godišnji susret volontera i organizacija s oznakom kvalitete bio je sjajna prilika za evaluaciju i razmjenu dosadašnjih ESS iskustava

Godišnji susret za volontere i organizacije u okviru programa Europskih snaga solidarnosti održao se 27. i 28. svibnja u hotelu Timeout Heritage u Zagrebu, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU nadležne za provedbu programa u Hrvatskoj.

Godišnji susret za volontere bio je jedinstvena prilika za raspravu i razmjenu mišljenja o provedenim aktivnostima kao i za vrednovanje stečenog iskustva, što predstavnicima nacionalne agencije služi kao važna i korisna povratna informacija u kontekstu realiziranih projekata, i općim dojmovima o aktivnostima u sklopu programa.

Trenerica Sunčana Kusturin potiče volontere, koji sjede u dvorani, na raspravu
Trenerica Sunčana Kusturin potiče volontere na raspravu o aktivnostima te evaluaciju stečenog iskustva; Foto: AMPEU

Poseban naglasak stavljen je na rezultate i učinak projekata na same sudionike, na znanje i kompetencije koje su stekli i mogućnost njihove primjene u budućnosti. Sudionici su se osvrnuli na svoje iskustvo volontiranja koje su dobili priliku podijeliti s organizacijama te su razmotrili daljnje mogućnosti u sklopu programa.

Tri djevojke gledaju izložbene primjerke u vitrini Muzeja uspostavljenih veza
Muzej uspostavljenih veza – izložba predmeta koje su volonteri donijeli s projekata; Foto: AMPEU

Volonterka Europskih snaga solidarnosti Jozica Javorčić ističe da se na volontiranje isprva odlučila gotovo neplanski, no da je benefit neprocjenjiv budući da osim što je naučila još jedan strani jezik, spoznala i puno toga o sebi te stekla brojna nova prijateljstva. Projekt se odvijao u cirkuskoj školi gdje je učila vještine potrebne za cirkuskog pedagoga te ujedno radila s djecom s poteškoćama. Takvo iskustvo obogatilo joj je život i proširilo vidike.

Volonterka ESS Jozica Javorčić stoji ispred zida i pozira za fotografiju
Volonterka Europskih snaga solidarnosti Jozica Javorčić; Foto: AMPEU

„Isprva nisam imala prevelika očekivanja glede volontiranja, no onda se taj potez pokazao mojom najboljom odlukom, a mogu čak i reći, najboljom godinom u kojoj sam toliko toga naučila što će mi koristiti u budućnosti“, ističe Jozica i dodaje: „Moja poruka za mlade je – budite odvažni i otvorena srca jer sreća prati hrabre!“

Zaključila je kako, osim osobnog i profesionalnog razvoja, mladi kroz volonterske projekte imaju priliku pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj žive i razviti osjećaj solidarnosti za cijeli život, što je ključno za uspješno funkcioniranje društva.

Usporedno se odvijao i Godišnji susret organizacija na kojem su sudjelovali predstavnici organizacija s oznakom kvalitete iz Republike Hrvatske. Cilj susreta bilo je upoznavanje drugih organizacija, dijeljenje iskustava i međusobno učenje.

Muškarci i žene sjede jedni nasuprot drugih i pričaju
Predstavnici organizacija s oznakom kvalitete razmjenjuju iskustva; Foto: AMPEU

Što je sa zelenim temama te koliko mladih sudjeluje u kreiranju održive sutrašnjice uz poticanje bioraznolikosti, pitali smo predstavnicu Udruge Biom, Nikolinu Petrac: „Interes za zelene teme posljednjih je godina neminovno porastao, a tomu je jednim dijelom doprinijela i pandemija. Ljudi sve više vremena žele provoditi u prirodi. Ono što primjećujemo je da nam se mladi dosta javljaju u okviru volonterskih projekata jer ih privlači spoj edukativnog segmenta i boravka na atraktivnim lokacijama. S druge strane, nedostaje ponude zelenih tema u koje se mogu uključiti. Povratna informacija mladih je ponuda 'društvenih, socijalnih' projekata dok je one vezane uz zaštitu prirode teže pronaći“, naglašava Nikolina.

Nikolina Petrac pozira za fotografiju ispred zelenih biljaka
Nikolina Petrac iz Udruge Biom; Foto: AMPEU

Nikolina ističe da mladi s kojima rade u udruzi, odnosno koje privlače projekti o zaštiti prirode, sanjaju o zelenim radnim mjestima: „To je doista tako. No, uz manje izazove vezane uz veliku konkurenciju i trenutni nedostatak radnih mjesta u 'zelenom', vjerujemo da će svatko dovoljno zainteresiran pronaći svoje mjesto i tako doprinositi višem, zelenijem cilju.“

Prisjetimo se da smo dio prirode i bez toga ne možemo, dio sustava koji postoji, biti zahvalni na tome i brinuti se da to tako i ostane.

Nikolina Petrac Udruga Biom
Melita Resanović pozira za fotografiju ispred biljke
Melita Resanović iz Udruge IKS; Foto: AMPEU

Melita Resanović iz Udruge IKS pojašnjava kako su mladi zapravo dosta usmjereni prema očuvanju okoliša i zaštiti životinja: „Mladi koji kod nas dođu volontirati su oduševljeni činjenicom da sami mogu uzgajati svoju hranu, a mi iz udruge ih potičemo da razgovaraju s lokalnim uzgajivačima i OPG-ovima. Kada je riječ o održivosti i još zelenijoj verziji recikliranja, bave se 'upcycling-om' i tako uz minimalne preinake izrađuju nove stvari i pronalaze njihovu novu svrhu. Podržavamo i sve snažniji sustainable living među mladima“, ističe.

Obje naše sugovornice zaključile su da je Godišnji susret sjajna prilika za upoznavanje drugih organizacija unutar Europskih snaga solidarnosti te ostvarivanje mogućih međusektorskih suradnji uz razmjenu volontera.

Na zajedničkoj sesiji drugog dana održavanja Godišnjeg susreta, sudionici programa Europske snage solidarnosti i predstavnici organizacija s oznakom kvalitete imali su priliku porazgovarati o iskustvima i učiti jedni od drugih – volonteri su dali savjete organizacijama kako pomoći volonteru u prilagodbi na novu okolinu, kako organizirati aktivnosti i uspješno realizirati projekt što je organizacijama bilo od velike koristi, a sama je rasprava bila vrlo inspirativna, kako su mnogi sudionici istaknuli.

Susret je završio s predstavljanjem mogućnosti koje su volonterima dostupne nakon završene aktivnosti u okviru, ali i izvan ESS programa, dok su organizacije dobile ideje i smjernice za osiguranje kvalitete u ESS projektima.