Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Mladi, upravo su otvorene prijave za 35.000 besplatnih karata za putovanje Europom

Točno u podne na Europskom portalu za mlade otvorene su prijave za besplatne putne propusnice u okviru DiscoverEU inicijative, zahvaljujući kojima će 35 000 mladih ljudi dobiti mogućnost istražiti Europu vlakom. Prijave počinju danas, 15. ožujka, u podne i traju do 29. ožujka u podne.

Četvero mladih putnika istražuje prirodne ljepote Europe

Kako do putne propusnice?

Kako bi osvojili putnu propusnicu, mladi se trebaju prijaviti na Europskom portalu za mlade i odgovoriti točno na 5 kviz pitanja uključujući i jedno odlučujuće. Nakon rangiranja po najboljim rezultatima Komisija će kandidatima ponuditi sve raspoložive putne propusnice. Uspješni natjecatelji rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. moći će putovati Europom do 30 dana, od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Na natječaju mogu sudjelovati mladi iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih u program Erasmus+, poput Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Sudionici će ove godine moći istražiti Novu europsku Bauhaus rutu, pokrenutu u siječnju 2023., a koja bi trebala nadahnuti mlade da pri odabiru svojih destinacija vode računa o važnosti stvaranja “lijepe, održive i zajedničke” Europske unije. Također, mladim sudionicima je raspolaganju istraživanje DiscoverEU Culture Route, pokrenute 2022. tijekom Europske godine mladih, a koja spaja različite destinacije i kulturne sadržaje, poput arhitekture, glazbene i likovne umjetnosti, kazališta, mode i dizajna te još puno toga. Putnici DiscoverEU-a mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta na prestižnom UNESCO-ovu popisu svjetske baštine ili lokacije s Oznakom europske baštine. Štoviše, mogu se zaustaviti i u gradovima s oznakom Access City Award, koji su učinili uložili veliki trud kako bi postali dostupniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Mladi će i ove godine moći koristiti kartice za popust koje donose više od 40.000 pogodnosti za jeftiniji javni prijevoz, kulturne sadržaje, smještaj, hranu, sport i druge usluge.

Erasmus+ nacionalne agencije, u hrvatskom slučaju Agencija za mobilnost I programe EU, podržavaju mlade tako što im pružaju korisne informacije prije putovanja, organiziraju za njih DiscoverEU meet-up sastanke u trajanju od jednog do tri dana, a koji uključuju međusobno povezivanje putnika uz kulturni program.

Mladi s invaliditetom ili zdravstvenim poteškoćama dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. U listopadu 2022. nacionalne agencije Erasmus+ pokrenule su DiscoverEU Inclusion Action, omogućujući organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti kao i neformalnim skupinama mladih da se prijave za dodatnu financijsku potporu, koja će osobama s teškoćama omogućiti putovanje s pratnjom.

Europska komisija potiče održivo putovanje željeznicom. Za mlade osobe iz najudaljenijih regija, prekomorskih županija te udaljenih područja i otoka, dostupni su posebni putni aranžmani.

Drago nam je što možemo najaviti pokretanje 8. kruga prijava DiscoverEU. Kako godine prolaze, zajednica DiscoverEU okuplja sve više mladih ljudi. Nakon ovog kruga prijava dosegnut ćemo više od milijun podnositelja zahtjeva. To je prilično impresivan broj u manje od 5 godina provedbe koji pokazuje interes mladih Europljana za povezivanjem i istraživanjem naše prekrasne kulturne baštine. Osim toga, zahvaljujući DiscoverEU akciji uključivanja mladi s manje mogućnosti dobit će potrebnu podršku kako bi u natječaju sudjelovali ravnopravno sa svojim vršnjacima.

Mariya Gabriel povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Discover EU inicijativa

Europska komisija pokrenula je DiscoverEU inicijativu u lipnju 2018., a 2021. integrirana u novi program Erasmus+ za razdoblje od 2021. do 2027.godine.

Od 2018. do 2022. Prijavilo se gotovo 916.000 kandidata za 212.700 dostupnih putnih karata. Prema posljednjim rezultatima ankete nakon putovanja, 72 posto kandidata izjavilo je da su prvi put putovali vlakom izvan svoje zemlje prebivališta. Mnogima je to bio i prvi put da su putovali bez roditelja ili odraslih osoba u pratnji, a većina je kao navela da su nakon tog iskustva postali samostalniji.

Iskustvo samostalnog putovanja omogućilo im je bolje razumijevanje drugih kultura i europske povijesti te poboljšao vještine stranih jezika. Više od dvije trećine sudionika kao povratnu informaciju istaknulo je da bez DiscoverEU-a ne bi mogli financirati svoju kartu.

Postanite DiscoverEU ambasador!

Svi mladi putnici mogu postati i ambasadori DiscoverEU kako bi sudjelovali u promoviranju inicijative, a jedan od načina je da se uključe u službenu online grupu #DiscoverEU Official i tamo podijele svoja iskustva i savjete s drugim putnicima.

Za više informacija posjetite DiscoverEU mrežnu stranicu te Europski portal za mlade.