Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Povjerenica Gabriel o sudjelovanju ruskih pojedinaca i organizacija u programima Europske unije

U situaciji u kojoj se razina nasilja u ruskoj invaziji Ukrajine neprestano povećava, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel dala je izjavu na temu sudjelovanja ruskih javnih institucija i pojedinaca u Okvirnim programima za istraživanje i inovacije, Euratomu, programu Erasmus+ i sudjelovanja pojedinaca, mladih i organizacija civilnog društva u Erasmusu+ i programu Europske snage solidarnosti.

Mariya Gabriel - povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade
Mariya Gabriel - povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade © European Union, 2022

Ugovori o dodjeli financijskih sredstava ruskim javnim tijelima ili povezanim organizacijama prekidaju se, što uključuje i sudjelovanje ruskih javnih subjekata ili tijela u akcijama Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Ruski će pojedinci moći koristiti MSCA stipendije za glavne istraživače Europskog istraživačkog vijeća (ERC), ali uz temeljitu provjeru u odnosu na popis sankcija EU-a. Zabranit će se sudjelovanje svih javnih tijela ili organizacija iz Rusije u aktualnim i budućim aktivnostima programa Erasmus+, kao i njihovo financiranje.

Ruski studenti, znanstvenici i akademsko osoblje i dalje će sudjelovati u kratkoročnim razmjenama, a ruski studenti i znanstvenici i dalje će ispunjavati uvjete za mobilnost uz temeljitu provjeru u odnosu na popise sankcija EU-a. Razmjene studenata i osoblja prema Rusiji će također ostati prihvatljive. No, važno je istaknuti kako prilikom fizičkih mobilnosti treba obratiti pažnju kakav je trenutno vizni režim zemlje primateljice (uključujući Republiku Hrvatsku) prema ruskim državljanima.

Sudjelovanje ruskih pojedinaca, mladih i organizacija civilnog društva u aktivnostima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti bit će moguće uz temeljitu provjeru. Provjeravanjem pojedinaca osigurat će se da u aktivnostima ne sudjeluje niti jedan pojedinac s popisa sankcija EU-a.

Izjava europske povjerenice Gabriel u cijelosti.