Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uskoro dostupna jedinstvena zajednička platforma za školsko obrazovanje

S nestrpljenjem iščekujemo službeno pokretanje zajedničke Europske platforme za školsko obrazovanje (European School Education Platform) s ciljem povezivanja dviju platformi Europske komisije School Education Gateway i eTwinning. Zamišljeni koncept jedinstvene platforme korisnicima će ponuditi veliku razinu interaktivnosti i pregledne usluge dostupne na jednom mjestu s ciljem pružanja personaliziranog iskustva.

Europska komisija putem svojih besplatnih internetskih obrazovnih zajednica stavlja na raspolaganje kvalitetne i korisne obrazovne resurse, a članovi zajednice na platformama dijele vlastite materijale te surađuju na projektima.

Ilustracija rakete koja 'izlazi' iz laptopa
Foto: Europska komisija

Milijunsku zajednicu eTwinning čine odgojno-obrazovni djelatnici iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Od 2005. godine, putem platforme eTwinning, mogu se umrežavati s kolegama, prijaviti za stručno usavršavanje (online edukacije, stručna usavršavanja u obliku seminara, konferencija), razmjenjivati obrazovne sadržaje, te pokrenuti međunarodne projekte. eTwinning puno pažnje pridaje vrednovanju rada te nagrađivanju za projektni rad i suradničko učenje. Najveća nagrada i priznanje za timski rad za svaku školu je oznaka eTwinning. Škole eTwinninga usmjerene su na uključivu školsku kulturu i osiguravanje sigurnog okruženja za poučavanje učenika sukladno njihovim interesima i sposobnostima te u provođenje projekata uključuju roditelje i lokalnu zajednicu. eTwinning omogućava prvi korak prema Erasmus+ projektima, kao mjesto dokumentiranja aktivnosti i širenja projektnih rezultata, a tijekom provođenja nastave na daljinu pokazao se kao uspješan alat za kombinirano učenje i mobilnosti te provođenje virtualnih mobilnosti.

Uz eTwinning u jedinstvenu platformu uključuje se i School Education Gateway. Unutar platforme dostupni su inspirativni nastavni materijali za nastavnike, informacije iz područja obrazovnih politika te raznovrsni nastavni materijali osmišljeni u institucijama EU-a, odnosno u okviru projekata koje financira EU. Uz izvješća najnovijih istraživanja iz područja (digitalnog) obrazovanja, dostupni su nastavni materijali izrađeni u europskim projektima kao i mrežni tečajevi te webinari. Spajanjem dviju platformi u integriranu Europsku platformu za školsko obrazovanje zadržat će se omiljeni sadržaj proširujući ga u jedinstvenom, suvremenom i pristupačnom prostoru. Platforma će uvelike pridonijeti unaprjeđenju rada u smislu obogaćivanja nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, odnosno profesionalnom razvoju praktičara u području obrazovanja i osposobljavanja u zemljama sudionicama eTwinninga, ali i svim korisnicima programa Erasmus+.

Nova platforma će nakon svog pokretanja primjenjivati EU Login – riječ je o usluzi za provjeru autentičnosti korisnika Europske komisije koja ovlaštenim korisnicima omogućuje pristup širokom rasponu internetskih usluga Komisije, koristeći jednu adresu e-pošte i lozinku.

Kako biste nastavili koristiti sve usluge i funkcionalnosti kao registrirani korisnik eTwinninga i kako biste sinkronizirali svoje podatke između nove i trenutne platforme, kreirajte svoj EU login račun za prijavu. Za više informacija o Europskoj platformi za školsko obrazovanje i njenom pokretanju provjerite svoje sandučiće e-pošte i platformu eTwinning.

Dodatne informacije

Za više detalja o računu za EU Login posjetite često postavljana pitanja (pod “Ne radim u instituciji Europske unije”). Ako nakon čitanja uputa i dalje imate problema s računom za EU Login, obratite se vanjskoj službi za pomoć za EU Login Europske komisije na mail: EU-LOGIN-EXTERNAL-SUPPORT@ec.europa.eu. Za više informacija posjetite službene mrežne stranice EU Login servisa.

Za poteškoće s računom za eTwinning, kontaktirajte Nacionalnu organizaciju za potporu eTwinningu. U slučaju poteškoća vezanih uz račun za School Education Gateway, kontaktirajte službu za podršku platforme School Education Gateway.