Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

DiscoverEU inicijativa dovela u Rijeku na dvodnevno druženje mlade Europljane, donosimo njihove dojmove

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) u suradnji s Centrom tehničke kulture Rijeka (CTK) organizirala je prvo dvodnevno međunarodno događanje namijenjeno putnicima Discover EU inicijative. U okviru atraktivnog programa i bogatih aktivnosti, mladi iz cijele Europe i lokalne zajednice su imali priliku međusobno se upoznati, razmijeniti dojmove putovanja i zajednički istražiti grad Rijeku i okolicu.

Discover EU putnici i organizatori u Opatiji

Meet-up u Rijeci je međunarodni događaj koji svaka nacionalna agencija organizira u svojoj državi za putnike DiscoverEU inicijative. Tako je AMPEU po prvi puta, zajedno s Centrom tehničke kulture Rijeka od 25. do 26 kolovoza 2022. organizirao događanje na kojemu je sudjelovalo više od 30 DiscoverEU putnika iz gotovo čitave Europe (Italije, Španjolske, Francuske, Irske, Njemačke, Belgije, Estonije) i lokalne zajednice. Tema ovogodišnjeg događaja je kultura i kulturna baština.

Drago nam je što nas je Agencija prepoznala kao vrijednog partnera za provedbu prvog Meet-up događaja u Hrvatskoj. Uključivanje u ovakve programe je način na koji rastemo i potičemo mlade iz različitih zemalja da prigrle mogućnosti za istraživanje Europe.

Marina Mrak, Centar tehničke kulture (CTK Rijeka)
Putnice iz Španjolske promatraju stalni postav Muzeja grada Rijeke
Posjet Muzeju grada Rijeke
Putnici pobjednici avanturističke igre drže AMPEU promotivne materijale
Pobjednička ekipa najuspješnije je svladala zadatke Avanturističke igre i osvojila AMPEU promo materijale

Prvi dan meet-upa obuhvaćao je aktivnosti upoznavanja grada kroz igranje Avanturističke igre, obilazak Muzeja grada Rijeke nakon kojeg je uslijedilo kupanje uz topli obrok uz posjet Liburnia Film festivalu. Okrugli stol s ambasadorima DiscoverEU ambasadorima Majom Milas i Rokom Levarom kao i međusobna refleksija mladih na dosadašnja putovanja uz razgovor o onim budućim, aktivnosti su koje su obilježile posljednji, drugi dan događanja.

Događaj je bio vrlo inspirativan. Jako mi se svidio spoj upoznavanja drugih putnika i boravka u divnom primorskom gradu.

Giulia Arico (Italija)

Nevjerojatno je istražiti novu zemlju i usput steći nove prijatelje.

Hugo Loughran (Irska)

Od svih DiscoverEU susreta na kojima sam bio, ovaj je definitivno najveći i najopušteniji! Meet-up je dokaz da ne trebaš putovati daleko izvan svoje zemlje da otkriješ zanimljive dijelove Europe. Glavni razlozi zašto ću pamtiti ovaj događaj kao poseban je predivna grupa mladih ljudi iz različitih zemalja te dobra organizacija!

Roko Levar (Hrvatska)
Discover EU ambasadori Maja Milas i Roko Levar sjede i prepričavaju putnicima svoje iskustvo putovanja
DiscoverEU ambasadori Maja Milas i Roko Levar razmjenjuju svoja iskustva s mladima iz cijele Europe
Discover EU putnici i organizatori na Trsatskoj gradini

Discover EU inicijativa

Inicijativa Discover EU omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje čudesne raznolikosti europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Od 2021. godine DiscoverEU postao je dio Erasmus+ programa čime je u područje mladih ušla nova aktivnost namijenjena mladima od 18 godina i organizacijama koje rade s njima.

Više informacija i obrazac za ovogodišnji jesenski krug prijava pronađite na mrežnoj stranici Europskog portala za mlade.

„Čeka te cijeli svijet. Spakiraj se, okupi dobro društvo i kreni.”