Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus+ potiče zelenu tranziciju u hotelijersko-ugostiteljskom sektoru kroz “Zero Waste” poslovanje

Jeste li znali da svijetu godišnje propadne 1,3 milijarde tona hrane dok istovremeno jedna od devet osoba odlazi na počinak gladna? Odgovor na takvu neodrživu situaciju pokušava dati “Zero Waste“, globalni pokret usmjeren ka pronalaženju optimalnih rješenja na aktualno zagađenje okoliša i ponovnu uporabu korištenih materijala. Kako bi promicali održivi razvoj uz minimalno otpada u hotelijersko-ugostiteljskoj industriji sedam partnera iz pet zemalja Europske unije na čelu sa zagrebačkim Centrom za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” pokrenulo je i provelo Erasmus+ projekt “Zero Waste Power in HoReCa”.

Voditeljica projektnog tima i projektna koordinatorica sjedi za stolom, pored nje sjedi još jedna žena.
Predstavljanje triju intelektualnih ishoda; voditeljica projektnog tima Brigita Jerić i projektna koordinatorica Nina Cesarec; Foto: AMPEU

U prostoru edukacijske dvorane restorana OAZA Joyful Kitchen u centru Zagreba u srijedu, 16. veljače održala se završna prezentacija spomenutog Erasmus+ projekta na kojoj su predstavljeni konkretni rezultati koji će učenicima te djelatnicima restorana i hotela pružiti nova znanja za izgradnju inkluzivnije i zelenije budućnosti.

Živimo u vremenu kada mladi ljudi postaju svjesniji da im je zbog klimatskih promjena kvaliteta života u budućnosti ugrožena te stoga su spremni poduzeti promjene u svakodnevnom i poslovnom životu. Projekt Zero Waste Power in HoReCa izravan je odgovor na spomenutu potrebu koji kroz niz aktivnosti povezuje „Zero Waste“ teme sa strukovnim obrazovanjem i poslovnim sektorom u ugostiteljstvu. Spomenuti Erasmus+ projekt je započeo s provedbom u rujnu 2019. godine, a formalno završava 28. veljače ove godine. U konzorciju projekta sudjeluje čitav niz stručnjaka i učenika srednjih strukovnih škola iz sektora turizma i ugostiteljstva, zatim ustanove za obrazovanje odraslih te organizacije iz poslovnog i civilnog sektora izvan Republike Hrvatske. Cilj projekta je usvajanje zero-waste znanja u strukovnom obrazovanju i HoReCa sektoru kroz kreiranje kurikuluma i digitalnih alata. U projekt su uključeni učenici iz Hrvatske (Centar „Slava Raškaj“ Zagreb i Turistička i ugostiteljstva škola Dubrovnik) i Slovenije (Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje) koji su sudjelovali u edukacijama, radionicama te studijskim putovanjima u Dubrovnik, Rim i Granadu. Ondje su usavršavali znanja iz područja zero-waste metoda u ugostiteljstvu uz primjenu zero-waste digitalnih alata za restorane i hotele. Aktivnim djelovanjem i zajedničkom sinergijom svih uključenih, učenici su obogatili svoja znanja o metodama koje će moći primijeniti u svom budućem zanimanju.

„Projektom smo neminovno pružili nova znanja koja će doprinositi boljem sutra. Iznimno smo ponosni na sva tri intelektualna ishoda koja su proizašla iz ovog projekta – zero-waste kurikulum za ugostiteljske škole i HoReCa sektor, digitalni alat za učenje temeljen na spomenutom kurikulumu te IT alat za učenje i provjeru znanja“, poručila je voditeljica projektnog tima Brigita Jerić. Posebno je istaknula uspješnu suradnju između strukovnog ugostiteljskog obrazovanja i realnog sektora u zemljama EU-a u području turizma i ugostiteljstva te zaštite okoliša.

Predsjednik udruženja za zapošljavanje i okoliš, Tito Livio Mongelli drži govor
Predsjednik udruženja za zapošljavanje i okoliš, Tito Livio Mongelli (Italija, Rim); Foto: AMPEU

Također, sudionici su imali prilike čuti iskustva učenika za vrijeme njihova boravka u Dubrovniku, Rimu i Granadi, gdje su sudjelovali u edukativnim aktivnostima učenja u različitim državama te usvojili brojne kulinarske, poduzetničke, prezentacijske i komunikacijske vještine.

Jedno od velikih postignuća projekta, a ujedno i primjer dobre prakse je inspirativna priča zaposlenja učenika s manje mogućnosti u pizzeriji Karijola. Riječ je o spajanju inkluzivnog i zelenog prioriteta kada prepreke nestaju, a motivacija za rad i različitost dolaze u prvi plan.

Sudionici prezentacije sjede u dvorani i prate prezentaciju
Završna prezentacija projekta Zero Waste Power in HoReCa; Foto: AMPEU

„Trenutno smo u fazi podjele zero-waste naljepnica, a da je projekt polučio sjajne rezultate vidimo i po odazivu nekih ugostiteljskih objekata u Istri i na Kvarneru što nas doista jako veseli. Zero-waste restorani su budućnost – kraći jelovnici, kompostiranje ostataka hrane, rad s lokalnim poljoprivrednicima i nekorištenje plastike za jednokratnu upotrebu. Ponosno ističemo da je u tijeku nastavak ove uspješne priče koju ćemo pretočiti u novi projekt pod nazivom „Zero Waste Catering Lab“ u kojem dio partnera ostaje isti, a slijedi nam razrada aktivnosti i novi izazovi“, najavila je nastavak projekta voditeljica projektnog tima Brigita Jerić. Cilj ovakvog tipa projekata u hotelsko-ugostiteljskom sektoru je skretanje pozornosti njihovim dionicima na zero-waste poslovanje koje će im donijeti, primjerice, uštedu novca na energiji, vodi, otpadu.

Zero Waste naljepnica na staklu drvenih vrata
Zero Waste naljepnica istaknuta na ulaznim vratima restorana OAZA Joyful Kitchen; Foto: AMPEU

Restoran OAZA Joyful Kitchen zadovoljilo je kriterije Zero Waste upitnika u okviru projekta, a tim povodom učenici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ ponosno su dodijelili Zero Waste naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima restorana.

Suradnica na zero-waste projektu Centra „Slava Raškaj“ Zagreb je i volonterka Europskih snaga solidarnosti i edukacijska rehabilitatorica Ana Gavran koja priprema i uređuje vijesti na mrežnoj stranici posvećenoj popularizaciji zelenih oblika poslovanja Unstoppable together blogu.

Na mrežnoj stranici projekta dostupni su digitalne publikacije kao i ostali korisni materijali.