Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Projekt hrvatske znanstvenice Vernese Smolčić u elitnom društvu 15 projekata koji su transformirali znanost

U povodu dodjele 10.000-tog granta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) odabrano je elitno društvo od 15 projekata koji su ocijenjeni da su transformirali znanost. Među odabranicima je i sjajna hrvatska znanstvenica, strastvena astrofizičarka dr. sc. Vernesa Smolčić, redovita profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Vernesa Smolčić hrvatska znanstvenica iz područja astrofizike
Vernesa Smolčić, vrhunska astrofizičarka

Pod naslovom „Kako je ERC transformirao znanost“ objavljene su priče koje prikazuju raznolike načine na koje je ERC - najuspješnija agencija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu- svojim bespovratnim sredstvima tijekom godina pridonio znanstvenom istraživanju i europskom istraživačkom krajoliku.

Hrvatska radioastronomija na međunarodnoj sceni

Doprinos hrvatske znanstvenice europskoj i svjetskoj znanosti ogleda se u njenim istraživanjima neistraženih područja svemira uz pomoć vrlo preciznih najsuvremenijih radioteleskopa s ciljem pronalaska odgovora na temeljna pitanja o postanku svemira. Njezin međunarodni tim sa sjedištem u Hrvatskoj generirao je vrijedne podatke o stvaranju zvijezda, kao i o zvjezdanim i supermasivnim porastima crnih rupa u galaksijama. Njihov rad potaknuo je istraživanja hrvatske radioastronomije na međunarodnoj sceni.

Ljudska civilizacija uvijek je preko zvijezda tražila odgovore na egzistencijalna pitanja o svemiru: kako je nastao i što još krije. Uz podršku ERC-a, Vernesa Smolčić pokušala je odgovoriti na neka od ovih temeljnih pitanja pomnom analizom evolucije galaksija tijekom vremena. Sa sjedištem na Sveučilištu u Zagrebu nadzirala je snimanje, ispitivanje i provjeru stotina sati promatranja radio-teleskopa između 2014. i 2019. godine.

Koristeći ogromnu količinu podataka koje je dobila, tim Vernese Smolčić uspio je sondirati stvaranje galaksije i zvijezda kroz kozmičko vrijeme - čak oko milijardu godina nakon Velikog praska.

Poboljšani instrumenti donose nove podatke

Smolčić je, kaže, osjetila mješavinu uzbuđenja i neizvjesnosti na početku svog rada uz financijsku potporu ERC-a. 'Bilo je više od nepoznanica na terenu zbog, prije svega, instrumentalnih ograničenja u to vrijeme', objašnjava u intervju za seriju priča pod naslovom „Kako je ERC transformirao znanost“. Njezin je tim 2014. godine bio jedan od prvih koji je upotrijebio nove i nadograđene radioteleskope u Čileu, SAD-u, Australiji i Indiji. Takvi teleskopi omogućili su višu razinu preciznosti za traženje zvjezdanih formacija i otkrivanje galaksija, daleko unatrag, u vrijeme kad je svemir bio vrlo mlad.

‘ERC-ovi grantovi omogućili su da svoje istraživanje provedem na najvišim konkurentnim razinama’, napominje Smolčić. Između ostalog, uspjela je okupiti izuzetan međunarodni tim sastavljen od 2-7 istraživača iz Hrvatske i 15-20 istraživača iz cijele Europe. Osim toga povezala se s astronomskim institucijama iz Italije, Njemačke, Sjedinjenih Država, Čilea i Australije.

Povezane vijesti: