Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

CEEPUS iskustvo: freemover mobilnost

Filip Fila, asistent na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i doktorand Filozofskog fakulteta svoju je CEEPUS freemover mobilnost realizirao na Fakultetu društvenih znanosti, na Masarykovom sveučilištu u Brnu, Češka.

Filip je mobilnost realizirao u tri mjeseca u svrhu istraživanja za svoj doktorski rad pod nazivom Perception of the European Union in the Context of the Migration Crisis - A Comparative Study of the Czech Republic and Croatia.

CEEPUS mobilnosti najčešće traju cijeli semestar, no doktorandi poput Filipa mogu se prijaviti i za kraće studijske boravke od 1 do 10 mjeseci, a iznimno i duže, u svrhu istraživanja za doktorski rad što je bio i cilj ove mobilnosti.

Iako je Filip ostvario freemover mobilnost, uvjeti stipendiranja (iznosi stipendija, što sve stipendije uključuju te trajanje mobilnosti) isti su kao i za prijavitelje mobilnosti unutar CEEPUS mreža.

Budući da je trenutno u tijeku natječaj za CEEPUS freemover stipendije u ljetnom semestru ak. god. 2023./2024., prenosimo Filipovo iskustvo u realizaciji CEEPUS stipendije.

Filip Fila stoji, iza njega je plavi zid na kojem piše mnogo puta "Masaryk University".
Pročitajte Filipovo iskustvo:

- Ti si isto tu na Erasmusu, jelda?

- Ne baš… - odgovarao sam.

Ovako su otprilike izgledali mnogi razgovori tijekom razmjene koju sam proveo na Masarykovom sveučilištu. No moj put ka Brnu i Češkoj izgledao je nešto drugačije od većine ostalih studenata na razmjeni. Do Masarykovog sveučilišta i njegovog Fakulteta društvenih znanosti, došao sam gotovo neizbježno kroz rad kao asistent u znanosti i u sklopu pisanja doktorata. Zbog bliskosti s temama produktivnih istraživača koji se tamo nalaze, vrlo rano sam ulaskom u posao znao da želim provesti neko vrijeme tamo. Skoro dvije godine kasnije, prijava na CEEPUS Freemover program razmjene mi je to i omogućila – dobio sam priliku provesti tri korisna i ugodna mjeseca tamo.

Da bi se to sve dogodilo, trebao sam naći akademskog mentora i ispuniti prijavu na natječaj. Treba posebno istaknuti da je sam postupak prijave na CEEPUS Freemover razmjenu bio iznimno efikasan – kroz online sučelje se prilažu ključni dokumenti, bez imalo poteškoća, suvišnih koraka i priloga. Kontakt i suradnju s mentorom profesorom Vítom Hloušekom, ključnu za ostvarivanje razmjene, isto treba istaknuti. Mentor mi je, naime, pokazao pomoć i susretljivost u svim koracima boravka, kao i fakultetski Ured za međunarodnu suradnju koji ga je administrativno facilitirao.

Kad sam stigao na fakultet osjećao sam se dobrodošlo; dobio sam i svoj stol u uredu za eksterne predavače, što je bilo sjajno jer je pružilo priliku razgovora s raznim profesorima koji predaju na fakultetu. Ujedno me se i predstavilo ostalim kolegama, od kojih sam tijekom boravka dobio vrijedne uvide. Što je od velike važnosti, jer glavni razlog zašto sam došao tamo bio je radi pomoći s mojom doktorskom disertacijom. Izuzev toga da na fakultetu rade brojni eksperti u češkoj politici s kojima sam se htio konzultirati, ostale teme kojima se bavim također su intenzivno proučavane na relevantnim odsjecima i u sklopu jednog fakultetskog instituta. Što se tiče aktivnosti koja je inače okosnica studiranja, predavanja zapravo nisam slušao jer mi je plan bio raditi na doktoratu. Unatoč tome, imao sam priliku sjediti na njima i slušati ih, što sam i učinio s jednim koji mi je bio posebno relevantan. U široj slici, još jedno vrijedno (i prenosivo) iskustvo koje sam dobio bilo je to da sam vidio kako znanstveni sustav funkcionira u jednoj drugoj zemlji, kao što su i ostvareni kontakti od pomoći za buduće suradnje.

No moja tri mjeseca tamo nisu bila provedena samo u uredu, izolirano od ostalih studenata i sveučilišnog života. Uz pomoć orijentacijskog tjedna koji je Sveučilište suorganiziralo, brzo sam uspio upoznati ljude koji su mi postali dragi i s kojima sam provodio ugodno vrijeme. Sam grad je pritom poslužio kao dobar facilitator, od restorana, barova, pitoreskne Pod Hradem dvorane u kojoj sam vježbao i Špilberk brda, Brno je bilo puno sadržaja i sve je bilo nadomak. Jedna pomalo zabavna zabilješka u svemu tome je i da sam u zalasku mladosti, sa svojih 29 godina debitirao u sveučilišnoj košarci i bio dio puta Masarykove ekipe do playoffa.

Sad kad sam se vratio i kad pogledam unazad, nastojim poticati mlađe kolege da se i oni upute na vlastite razmjene. CEEPUS program im zbog svega opisanog ovdje posebno preporučam.

Filip FIla i još dvije osobe, stoje i poziraju ispred kipa Jobsta iz Moravske u Brnu.

Osnovne informacije o mobilnosti izvan CEEPUS mreža objavljene su na stranici Agencije. Važno je napomenuti da se freemover mobilnosti ipak odobravaju s manjom vjerojatnošću od mobilnosti unutar CEEPUS mreža. Također, uspješnost prijave ovisi i o pravovremenoj te potpunoj prijavi i dobroj komunikaciji s ustanovom domaćinom.

Stoga, ako ste i vi zainteresirani za CEEPUS mobilnost od jednog cijelog semestra ili kraćeg boravka, više detalja pronađite ovdje kako biste na vrijeme poslali potpunu prijavu.

Krajnji rok za prijavu za freemover stipendije u ljetnom semestru je 30. studenog 2023.