Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

5 godina Europskih snaga solidarnosti – zajedno smo snažniji i stvaramo bolji svijet

Pružanje humanitarne pomoći, pomoć u kriznim situacijama, pomoć osobama u nepovoljnijem položaju, aktivnosti za zdravlje građana i očuvanje okoliša, samo su dio aktivnosti u okviru programa Europske snage solidarnosti u koje se uključuju mladi volonteri u Europi i šire. U međunarodne volonterske projekte i lokalne projekte solidarnosti uključilo se više od 3300 mladih iz inozemstva i Hrvatske.

Mladi u dobi od 18 do 30 godina mogu se uključiti u volontiranje i solidarne aktivnosti u svojoj ili nekoj drugoj zemlji. Pomažući drugima, mogu putovati, upoznavati druge kulture, stjecati nova iskustva i vještine, stvarati poznanstva. Istovremeno se mladima pruža prilika da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo. Uz plaćene sve troškove!

Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti. Te organizacije mogu provoditi projekte u koje mogu uključiti mlade osobe. Do sada je ugovoreno više od 340 projekata kojima je dodijeljeno gotovo 7 milijuna eura bespovratnih potpora. Projekte je provodilo 146 organizacija iz Hrvatske.

Dvije djevojke izrađuju kocku od papira
Radionica Udruge IKS u kontejnerskom naselju u Petrinji nakon potresa

Mladi su pomagali u obnovi kvalitete života nakon potresa na području Petrinje, sudjelovali u najvećem projektu pošumljavanja Hrvatske „Boranka“, radili na povećanju digitalne pismenosti osoba starije životne dobi u okviru projekta „Klikni se s bakom“, proveli razne aktivnosti s učenicima na temu klimatskih promjena i zaštite okoliša, pomagali u integraciji učenika s komunikacijskim teškoćama raznim aktivnostima u sklopu projekta Centra za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb te sudjelovali u mnogim drugim uspješnim projektima.

ESS volonteri zajedno s bakama koje sudjeluju u projektu tijekom jedne od aktivnosti
Aktivnost u okviru projekta "Klikni se s bakom"

Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja i želi biti pokretač promjene u svojoj zajednici ili ako ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše solidarne aktivnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas!

Mladi volonteri iz Hrvatske najčešće odabiru volontiranje u Hrvatskoj, BiH, Poljskoj, Španjolskoj i Italiji gdje ostaju u prosjeku oko 6 mjeseci. Poručuju da im je vrijeme procedeno na volontiranju donijelo mnoga vrijedna iskustva za osobni i profesionalni razvoj.

Izjava ESS volonterke Nike Glavač: "Volontirajući sam upoznala divne ljude i naučila samostalno ići kroz život"
Europska komisija

Valent Hrvatin je mlada osoba s invaliditetom kojoj su Europske snage solidarnosti pomogle osnažiti svoje vještine i otvoriti put prema zaposlenju i samostalnosti. „Projekt Europskih snaga solidarnosti mi je pomogao pri socijalizaciji i da naučim funkcionirati u kolektivu. Odmah nakon volontiranja sam se zaposlio što mi je dalo više samopouzdanja“, rekao je Valent Hrvatin.


U Hrvatsku je do sada došlo volontirati gotovo 1.900 mladih iz inozemstva. Poručuju da im je to iskustvo omogućilo upoznavanje nove kulture i načina života, novih prijatelja, stjecanje nekih vještina poput učenja stranog jezika, a dio ih je imao priliku iskoristiti volontiranje za praktičnu primjenu onoga što su naučili tijekom školovanja.

„Radila sam godinu dana i kada sam prestala raditi prijavila sam se za volontiranje kako bih na najbolji način iskoristila svoje slobodno vrijeme“, rekla je Alice iz Italije.

Alba iz Španjolske je prije volontiranja radila kao kozultantica za digitalni marketing, a svoje volonterske aktivnosti u Šibeniku usmjerila je u pomoć pri organizaciji radionica i vođenju društevnih mreža organizaciji koja ju je ugostila.

„Želim upoznati nova mjesta i nove ljude te rad u lokalnoj zajednici“, kaže Vesna koja je na volontiranje došla u Zagreb iz Slovenije.

Za odlazak na volontiranje, mladi se mogu prijaviti na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Organizacije projekte prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU u okviru natječaja koji se objavljuje svake godine.

Detaljne informacije su dostupne na mrežnoj stranici Europskih snaga solidarnosti.

Što sve mladi mogu raditi preko Europskih snaga solidarnosti, pogledajte u videu: