Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji, želim vam toplu dobrodošlicu na naše mrežne stranice te vam zahvaljujem na interesu za naš rad.

Otkako je Vlada RH 2007. osnovala Agenciju za mobilnost i programe EU, Agencija u Hrvatskoj provodi ili podupire 6 međunarodnih programa te 8 europskih mreža i inicijativa u području obrazovanja, usavršavanja, mladih i znanosti. U njihovoj provedbi potporu nam pruža Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Provodimo programe koji unaprjeđuju pojedince i unose pozitivne promjene u društvo

U našoj je domeni provedba programa Erasmus+, najuspješnijeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. 2021. godine zakoračili smo u novu generaciju ovog programa koja traje do 2027. i koja, uz veći budžet i više prilika za mobilnost osobama s manje mogućnosti, nastavlja studentima, učenicima, nastavnicima, mladima i mnogim drugima pružati mogućnosti za mobilnost i partnerstva s inozemnim organizacijama.

Osim toga, sjajne mogućnosti za mlade, među njima volontiranje u Hrvatskoj i inozemstvu, i u razdoblju od 2021.-2027. omogućit će program Europske snage solidarnosti koji se u Hrvatskoj provodi od 2018. Riječ je o programu koji promiče solidarnost i zajedništvo. Kroz sudjelovanje u volonterskim projektima mladi imaju priliku doprinijeti zajednici, uključiti se u pokretanje pozitivnih promjena u društvu te pritom stjecati nova iskustva i znanja, osnažiti se za buduće izazove.

Podupiremo znanstvenike na putu do novih inovativnih rješenja

Treći dio naše djelatnosti odnosi se na područje znanosti i inovacija. Podupiremo provedbu programa Obzor Europa - nasljednika programa Obzor 2020. i Sedmog okvirnog programa za financiranje istraživanja i inovacija (FP7). Obzor Europa je vodeći program za istraživanje i inovacije Europske unije koji podupire znanstvenike i istraživanja, sve oblike inovacija, uključujući i one revolucionarne, te uvođenje inovativnih rješenja na tržište. O njegovim mogućnostima informiramo potencijalne korisnike i pružamo im potporu, a uspjesima cjelokupne znanstvene zajednice djelomice pridonosimo i putem naših potpornih aktivnosti savjetovanja, informativno-promotivnih aktivnosti i usluga stranim istraživačima i znanstvenim organizacijama kroz uspostavljen uslužni centar za mobilnost istraživača – EURAXESS.

Ponosni smo na ostvarene rezultate

Ponosni smo na gotovo stopostotnu ugovorenost dostupnih sredstava za projekte na području Republike Hrvatske, a o uspjehu programa u Hrvatskoj svjedoče i brojke. Do sada je ugovoreno više od 150 milijuna eura iz programa Erasmus+, a u projektima je sudjelovalo više od 100.000 sudionika. Ugovoreno je više od 126 milijuna eura iz programa Obzor 2020., a od početka provedbe programa Europske snage solidarnosti 2018. godine ugovoreno je gotovo 200 projekata.

Zahvaljujem svim našim dosadašnjim korisnicima koji su svojim entuzijazmom i vizijom kroz projekte unijeli pozitivne promjene u svoje radne sredine i u zajednice na lokalnoj i nacionalnoj razini, a pojedincima omogućili odlazak na mobilnost, sudjelovanje u međunarodnim projektima, učenje, napredovanje, nova iskustva, umrežavanje s europskim kolegama. Pozivam vas da se o našim programima detaljnije informirate putem naših mrežnih stranica, društvenih mreža, javnih događanja i kontaktiranjem naših djelatnika.

Želim vam mnogo uspješnih prijava i ostvarenih projekata – u tom smo vam procesu na raspolaganju pri svakom vašem koraku.

S poštovanjem,

mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica