Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus+ muralom u Osijeku zaključujemo Europsku godinu mladih, a otvaramo Europsku godinu vještina

U povodu početka Europske godine vještina te završetka Europske godine mladih u Osijeku će biti otvoren mural posvećen programu Erasmus+. Otvaranje murala organizira Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade 31. siječnja u 11 sati na adresi Istarska 3, na kojoj se nalaze dvije osječke strukovne škole, Strojarska tehnička te Elektrotehnička i prometna škola.

Grafiteri na dizalici oslikavaju Erasmus+ mural na zidu koje dijele dvije osječke strukovne škole
Ulični umjetnici oslikavaju Erasmus+ mural na zajedničkom zidu dviju osječkih strukovnih škola, Strojarske tehničke te Elektrotehničke i prometne škole

Mural će pozdravnim govorima otvoriti državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, službenik Europske komisije za program Erasmus+ u području općeg, strukovnog i obrazovanja odraslih Kristijan Vukelić, predstavnik Osječko-baranjske županije te ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović. Nakon toga na programu je predstavljanje mogućnosti u programu Erasmus+ u području srednjoškolskog obrazovanja.

Erasmus+ mural izradili su ulični umjetnici uz suglasnost osnivača škola, Osječko-baranjske županije. Obje škole poznate su po brojnim uspješnim Erasmus+ projektima i europskoj dimenziji učenja koju pružaju svojim učenicima i nastavnicima.

Mural prikazuje kartu Europe i poziva učenike i sve mlade ljude da iskoriste Erasmusovu lepezu mogućnosti za studiranje, učenje i praksu u inozemstvu, naglašavajući i pritom programske prioritete - viziju inkluzivne, zelene, digitalne i participativne zajedničke europske budućnosti.

„Ovim muralom svečano završavamo Europsku godinu mladih i najavljujemo Europsku godinu vještina koja otvara prostor hrvatskim i europskim korisnicima da pokažu mnoga velika postignuća koja sudjelovanje u Erasmus+ projektima u području obrazovanja i osposobljavanja donosi za pojedince, ustanove i društvo. Važno je istaknuti da “vještine” ne bi trebale nikoga ostaviti po strani, a upravo program Erasmus+ zagovara uključiv pristup obrazovanju i cjeloživotnom učenju koji promiče društvenu, ekološku i ekonomsku održivost“, istaknula je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović.

Cilj je Europske godine vještina promicati veća, uključivija i učinkovitija ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje kako bi se iskoristio pun potencijal europske radne snage i pružila potpora ljudima u prelasku s jednog radnog mjesta na drugo. Stoga Europska komisija ističe kako je potrebno iskoristiti mogućnosti koje pojedincima i gospodarstvu donose zelena i digitalna tranzicija.

Zahvaljujući Erasmusu+, najvećem europskom programu za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport, oko 115.000 hrvatskih građana svih generacija sudjelovalo je međunarodnim razmjenama, obrazovalo se i stručno usavršavalo, ostvarilo stručnu praksu, volontiralo i sudjelovalo u ostalim međunarodnim aktivnostima u kojima su stekli vrijedna nova znanja i vještine. U programu je tijekom 36 godina njegova postojanja sudjelovalo i oko 2.000 različitih organizacija (odgojno obrazovnih ustanova, privatnih i javnih poduzeća te organizacija koje rade s odraslim polaznicima mladima). Te su organizacije međunarodnim projektima ojačale vlastite kapacitete i unaprijedile način rada.

Agencija za mobilnost i programe EU Erasmus+ u Hrvatskoj