35 godina programa Erasmus

Vizual za 35. godišnjicu programa Erasmus+

Ove godine obilježite s nama rođendan programa Erasmus+, koji je do sada promijenio živote više od 12 milijuna ljudi!

Kada je Erasmus 1987. godine pokrenut, uključivao je samo 11 zemalja te je tada bio namijenjen studentima i profesorima u visokom obrazovanju. Danas uključuje 27 članica Europske unije te šest zemalja blisko povezanih s ovim programom – Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Lihtenštajn, Island, Srbiju i Tursku. Program danas omogućava prilike za učenje, usavršavanje, razvoj osobnih i profesionalnih vještina, nova iskustva, upoznavanje drugih zemalja i kultura te stjecanje poznanstava. Te je prilike moguće ostvariti kroz projekte koje mogu prijaviti odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije, ali i ostale javne i privatne organizacije.

Podupirući partnerstva za suradnju, izvrsnost i inovacije, projekte jačanja kapaciteta u području mladih i neprofitna europska sportska događanja, Erasmus+ kroz suradnju organizacija i institucija diljem Europe i svijeta omogućava njihov institucionalni razvoj te podupire razvoj i prijenos inovativnih praksi, kao i unaprjeđenje javnih politika u ovim područjima.

Karta Europe na kojoj su države obojane različitim bojama

Prilike pod okriljem Erasmusa do sada je iskoristilo više od 12 milijuna ljudi, neovisno o njihovu podrijetlu, dobi, stupnju obrazovanja ili sposobnostima. Erasmus+ je otvoren svima te uz dodatno financiranje posebno potiče uključivanje osoba s manje mogućnosti. Kako bi se ublažio utjecaj nepredviđenih okolnosti poput pandemije, omogućeno je virtualno učenje i suradnja te kombinirane mobilnosti u fizičkom i online obliku. Svoja načela uključivosti i solidarnosti program pokazuje i u ratnoj krizi u Ukrajini nudeći niz mjera i mogućnosti s ciljem potpore i pomoći ukrajinskim studentima, učiteljima, odgojiteljima i mladima.

Inspiriran pozitivnim iskustvima dosadašnjih korisnika, Erasmus+ je u aktualnom provedbenom razdoblju do 2027. godine dodatno obogaćen novim prioritetima kojima je cilj stvoriti uključiviju, održiviju, digitalno pismeniju i aktivniju europsku generaciju te tako dodatno pridonijeti stvaranju istinskog europskog identiteta.

Zagrebački tramvaj obojan žutom i tirkiznom bojom i vizualom za 35 godina Erasmusa
Foto: B1 plakati

Erasmus+ obogaćuje živote i širi vidike

Erasmus+ financijski podržava, educira, osnažuje i povezuje pojedince i organizacije kako bi ostvarili svoj puni potencijal u sustavu obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. S ukupnim proračunom od 28,4 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine program Erasmus+ podupire projekte s ciljem boljeg obrazovanja i uključivijeg društva, osmišljavanja inovativnih rješenja za izazove današnjice te stjecanja vještina budućnosti. U programu je do danas sudjelovalo i sudjeluje oko 115.000 hrvatskih građana svih generacija, iz ustanova predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno oko 2.000. Te su organizacije međunarodnim projektima ojačale vlastite kapacitete i unaprijedile način rada.

Program Erasmus+ nudi mogućnosti u raznim područjima:

  • u području odgoja i obrazovanja otvoren je djeci, učenicima i zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova poput dječjih vrtića, škola, učeničkih domova i centara za odgoj i obrazovanje
  • u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja otvoren je učenicima, vježbenicima, pripravnicima i zaposlenicima srednjih strukovnih i umjetničkih škola
  • u visokom obrazovanju otvoren je studentima te nastavnom i nenastavnom osoblju visokih učilišta
  • u području obrazovanja odraslih otvoren je zaposlenicima i odraslim polaznicima ustanova za obrazovanje odraslih poput pučkih učilišta, gradskih knjižnica, muzeja, nevladinih udruga, poduzeća i sl.
  • u području mladih otvoren je udrugama, neformalnim skupinama mladih, javnim tijelima i drugim vrstama organizacija
  • u sportu podupire javna tijela nadležna za sport i sportske organizacije radi promicanja sportskih vrijednosti i obrazovanja u sportu i putem sporta te suzbijanja nasilja, rasizma, diskriminacije i netolerancije.

Obilježavanje 35. rođendana programa Erasmus+ u Tvornici kulture

Svečana konferencija povodom 35. obljetnice programa Erasmus+ održana je 29. rujna 2022. u Zagrebu u Tvornici kulture. Kao svojevrsni vremeplov konferencija je prikazala kako je Erasmus od 1987. godine narastao u program za sve generacije.

Mladić zadužen za produkciju sjedi za stolom ispred dva monitora, ostali sudionici sjede u dvorani i slušaju govor

“Program Erasmus+ u svojih je 35 godina polučio sjajan uspjeh te ga Europljani, uz slobodu kretanja i mir među državama članicama, smatraju jednim od tri najvažnija postignuća Europske unije. Slijedom takvog sjajnog uspjeha programa, njegov proračun stalno raste te u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine iznosi 28,4 milijarde eura”, rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr.sc. Antonija Gladović.

Erasmusov rođendan obilježen brojnim događanjima tijekom Dana Erasmusa

Brojni korisnici programa Erasmus+ uključili su se u obilježavanje rođendana Erasmusa organizacijom događanja tijekom Dana Erasmusa, koji su održani 6. godinu zaredom 13., 14. i 15. listopada 2022. To je prigodna godišnja proslava programa Erasmus+ tijekom koje korisnici programa održavaju razna događanja kako bi predstavili iskustva i rezultate projekata ili pak proveli dio projektnih aktivnosti. Ove je godine održano rekordnih 175 događanja diljem Hrvatske!

Ove godine u fokusu su mladi budući da se ove godine također obilježava Europska godina mladih pa se aktivnosti i događanja za mlade mogu provesti i u tom znaku. Nova generacija programa Erasmus+ nudi dodatne mogućnosti za mlade kojima je na raspolaganju više mogućnosti za učenje, ali i stvaranje novih iskustava i uspomena kroz inicijativu DiscoverEU, kojom se mladima financira kupnja karata za putovanje Europom. Proglašenjem Europske godine mladih daje se prilika mladima za aktivniji angažman u društvu i njihovo viđenje vlastite uloge u europskoj budućnosti. Događanja vezana uz mlade prijavljuju se na europsku kartu aktivnosti.

Hvala vam što zajedno slavimo uspjeh Erasmusa, koji će u sljedećih 35 godina stvoriti uključiviju, održiviju, digitaliziraniju i aktivniju generaciju Europljana!

Zahvaljujući Erasmusu+ uveli smo robotiku u srednju medicinsku školu

dr. sc. Sven Maričić Izvanredni profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Vezani sadržaj