Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en
ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Zeleni Erasmus+

Zelena ilustracija s tri lika i velikim kontejnerom koji upućuju na važnost recikliranja i zaštite prirode i okoliša

Svijet je na prekretnici klimatske krize i krize bioraznolikosti; mi smo zadnja generacija koja još može nešto poduzeti na vrijeme. Stoga treba djelovati ekološki odgovorno i živjeti na održiv način.

Okoliš i borba protiv klimatskih promjena

Poticaj projektima koji pridonose zaštiti okoliša i održivom razvoju

Dvoje mladih volontera na plaži skupljaju otpad. Djevojka čuči, a mladić stoji pored nje s vrećom za otpad u rukama. Zajedno poziraju za fotografiju.

U programskim prioritetima posebno se naglašava okolišno odgovorno poslovanje te projekti i prakse koji na inovativan način doprinose zaštiti okoliša, održivom razvoju ili razvoju kompetencija relevantnih za okolišnu održivost.

Europski zeleni plan daje smjernice za zelenu preobrazbu društva i gospodarstva EU, s ciljem poboljšanja dobrobiti i zdravlja građana te pozitivnog utjecaja na klimatske promjene.

Programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti obuhvaćaju vrlo različite skupine sudionika i ciljanih skupina pa mogu znatno utjecati na izgradnju znanja, vještina i stavova o klimatskim promjenama i održivom razvoju u EU i šire.

Svi bi projekti trebali biti osmišljeni na ekološki prihvatljiv način i u sve svoje aspekte uključiti zelene prakse - poput zelenog putovanja, zelenih aktivnosti i slično. Potrebno je potaknuti na raspravu i učenje o zaštiti okoliša, utjecati na promjenu stavova i svakodnevnih navika te potaknuti zeleno djelovanje u društvu.

Za programsko područje mladih, pri razvoju europskih programa i politika uzeti su u obzir ishodi EU dijaloga za mlade koji je rezultirao formuliranjem 11 ciljeva mladih. Ti su ciljevi uključeni u Strategiju EU-a za mlade, od kojih 10. cilj glasi „Održiva i zelena Europa“: „postići društvo u kojem su svi mladi ekološki aktivni, obrazovani i sposobni napraviti promjenu u svojemu svakodnevnom životu“.


Djevojka stoji u prirodi među visokom travom i zalijeva

Primjeri dobre prakse

Brojni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti već u svojim projektima uvode zelene prakse te ostvaruju znatan učinak na sudionike, lokalnu zajednicu, sveopću javnost, te naravno, na prirodu.

Donosimo njihove priče!

"Budi moja voda" za zelenije šume

Projekt „Budi moja voda“ osmislio je Savez izviđača Hrvatske u okviru Europskih snaga solidarnosti. Radi se o nastavku projekta „Boranka“ – najvećeg volonterskog projekta pošumljavanja i obnove opožarenih područja Dalmacije s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece i mladih, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Projekt je uključio angažman volontera koji su zalijevali mladice stabala posađenih kroz "Boranku", jer dugotrajna sušna razdoblja, rast prosječnih temperatura i mnogi drugi čimbenici dovode do potrebe dodatnih ljudskih napora u očuvanju prirode i prirodnog sklada. "Produljenje bezoborinskih razdoblja u ljetnim mjesecima direktno utječe na smanjenje uspješnosti primanja posađenih sadnica, koje se već u prvoj godini sadnje prirodno osuše i propadnu. Stoga ih je u ljetnim mjesecima potrebno zalijevati“, poručili su iz Saveza izviđača.

STEM nudi rješenja protiv onečišćenja!

Dvogodišnji projekt pod nazivom „Pollution! Find a STEM sollution!” zagrebačke Osnovne škole Pantovčak primjer je dobre prakse strateškog partnerstva, posebnog oblika partnerstva u programu Erasmus+ kojim se potiču inovacije u obrazovanju. Zahvaljujući tome, učenici su uvidjeli koliko su znanja iz prirodoslovnih područja korisna, životna i primjenjiva u njihovoj svakodnevnici. Nastao kao odgovor na potrebu za daljnjim razvojem vještina u području prirodoslovnih predmeta i novih tehnologija, projekt je raznim aktivnostima doprinio povećanom zanimanju učenika za prirodoslovne predmete te ih upoznao s novim trendovima na području komunikacija, tehnologije, ekologije i znanosti.

Korisni savjeti

kako do zelenijih projekata

Korisna literatura i inspiracija

"Ozelenjavanje" sektora mladih

koliko ste odgovorni prema okolišu i kako postat bolji

Plava Eko-patrola

priručnik za provedbu izvannastavnog programa za održivi razvoj

Održivost i rad mladih

praktičan alat za učenje o održivom razvoju i primjeni stečenog znanja

E+ diseminacijska platforma

Proučite sve ogledne zelene Erasmus+ projekte

ESS primjeri dobre prakse

Proučite ogledne zelene projekte Europskih snaga solidarnosti

Nacionalni prioritet

Pozivamo organizacije koje se žele baviti zelenim temama u okviru Partnerstva za suradnju da uključe ovaj prioritet u svoje prijave.